001 - Escaperoom aglemeen

Nieuw perspectief voor natuur- en milieueducatie


Geplaatst op: 10 oktober 2012

NME-centrum De Woudreus gaat zijn activiteiten meer afstemmen op de natuur en milieu in De Ronde Venen en de ervaringen van inwoners in hun Groene Hart-gemeente. Ook gaat De Woudreus zich meer richten op jongeren zodat zij in toekomstige keuzes duurzaamheid een belangrijke rol kunnen laten spelen. Dat zijn twee belangrijke punten uit de notitie ‘Een nieuw perspectief op natuur- en milieueducatie in De Ronde Venen' die op dinsdag 9 oktober door het college is vastgesteld.

Het doel van natuur- en milieueducatie (NME) is de kennis over en de betrokkenheid bij natuur en milieu te vergroten. Natuur- en milieueducatie geeft mensen inzicht en kennis om keuzes te maken die goed zijn voor hun leefomgeving en die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van een duurzame samenleving. De Woudreus in Wilnis heeft als NME-centrum veel kennis en ervaring op het gebied van natuur- en milieueducatie en het werk van het centrum wordt zeer gewaardeerd door inwoners, scholen en andere organisaties is recent opnieuw gebleken.

Als gevolg van ontwikkelingen in de maatschappij en de financiële positie van de gemeente, is het volgens het college van B en W noodzakelijk vernieuwingen door te voeren en kansen te benutten. Hierdoor kan natuur- en milieueducatie moderner, effectiever, efficiënter en minder versnipperd worden aangeboden. In de notitie ‘Een nieuw perspectief op natuur- en milieueducatie in De Ronde Venen' wordt een aantal speerpunten genoemd waar natuur- en milieueducatie zich op gaat richten en waarmee wordt aangesloten op de speerpunten van het gemeentelijk beleid. Kern van de notitie is om meer aan te sluiten bij natuur en milieu in het Groene Hart, de vraag van de inwoner centraal te zetten, meer samen te werken met andere organisaties en zich met name te richten op jeugd en jongeren.

De notitie over de toekomst van natuur- en milieueducatie in De Ronde Venen komt na een periode waarin regelmatig is gepubliceerd over een mogelijke sluiting van De Woudreus. De afgelopen weken heeft de gemeente honderden steunbetuigingen ontvangen waarin inwoners en organisaties zich uitspreken voor het behoud van De Woudreus. Van sluiting van De Woudreus is wat het college betreft echter geen sprake. B en W hopen dan ook met het besluit van 9 oktober de indieners gerust te hebben gesteld. Ook het college kent De Woudreus een belangrijke rol toe en B en W hopen juist dat veel inwoners en organisaties van het centrum gebruik blijven maken.
In reactie op het gesprek met de wethouders Spil en Schouten heeft de stichting het volgende laten weten:

" De stichting is verheugd dat het College van B&W met een notitie komt waarin ook een belangrijke rol weggelegd is voor NME-centrum De Woudreus en zijn medewerkers. De stichting was begin september een actie gestart voor behoud van NME in De Ronde Venen. De notitie geeft aan dat de vrees van de stichting dat NME grotendeels wegbezuinigd zou worden, ongegrond is. Er zijn inmiddels honderden steunbetuigingen voor natuur- en milieueducatie binnengekomen bij de gemeente en op internet. Dat geeft aan dat het NME-centrum breed gedragen wordt."

Stichting Vrienden van NME-centrum De Woudreus

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Nieuw perspectief voor natuur- en milieueducatie

NME-centrum De Woudreus gaat zijn activiteiten meer afstemmen op de natuur en milieu in De Ronde Venen en de ervaringen van inwoners in hun Groene Hart-gemeente. Ook gaat De Woudreus zich meer richten op jongeren zodat zij in toekomstige keuzes duurzaamheid een belangrijke rol kunnen laten spelen. Dat zijn twee … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: