02 - Senior  sportief actief 2e week

Het moet 'klikken' tussen sollicitant en werkgever, Pim Vindt in Mijdrecht


Geplaatst op: 5 oktober 2012

Het aantal mensen dat werk zoekt is de laatste tijd sterk gestegen, terwijl het aantal vacatures zeker niet is toegenomen. Dat betekent dat het voor de werkzoekenden lastig is een passende baan te vinden. En voor de ondernemer is het niet eenvoudig uit het grote aantal sollicitanten de juiste kandidaat op te sporen. Pim (People in motion) brengt beide partijen bij elkaar. "Bedrijven zoeken naar een schaap met vijf poten en werkzoekenden solliciteren zich suf en horen dan heel vaak dat ze het nét niet geworden zijn," stelt Bianca de Wit vast.

Van oorsprong komt Pim uit de IT-branche. "Dat is een sector, waar nog wel vraag naar personeel is," zegt Bianca. "Daarbij gaat het vooral om specialisten. En die zijn meestal moeilijk te vinden. In de IT werken we veel op basis van detachering. Sinds de start van Pim hebben we daar werving en selectie aan toegevoegd. We richten ons vooral op de regio van het Groene Hart en beperken ons niet meer alleen tot de IT-sector. Bij het selecteren van de juiste kandidaat letten wij ook op bijkomende dingen als de bedrijfscultuur en de sfeer in het bedrijf. De kandidaat moet namelijk niet alleen voldoen aan de kwalificatie-eisen, maar het moet ook ‘klikken' tussen beide partijen. De nieuwe medewerker moet in het team passen. Wij beschikken inmiddels over een flink bestand van mensen die op zoek zijn naar een baan. Dit zijn niet alleen mensen die momenteel zonder werk zitten. We hebben ook mensen die op zoek zijn naar iets anders, een nieuwe uitdaging, een volgende stap in hun carrière. We vinden het belangrijk dat we helder krijgen wat de behoeftes van zowel de bedrijven als de kandidaten zijn. Door de behoefte-inventarisatie kunnen we een ondernemer, die zich bij ons meldt met een vacature, soms al snel helpen omdat we de persoon die hij zoekt, al in ons bestand hebben. Veel vacatures kunnen zo al direct worden ingevuld, waardoor ze niet eens meer naar buiten komen."

Rol van Pim
Het werven van nieuwe medewerkers is voor veel bedrijven een lastige opgave. Bianca: "Het behoort niet tot de normale bedrijfsactiviteiten, het kost veel tijd en vraagt bepaalde vaardigheden. Dat werk neemt Pim hen uit handen. Vaak krijgen bedrijven stapels reacties op een vacaturemelding en hebben ze nauwelijks de tijd die allemaal uitgebreid te behandelen. Dat is dan ook precies de reden waarom ze dat werk aan ons over laten. Wij vinden dat elke werkzoekende een eerlijke kans moet krijgen," zegt Bianca. "Zo laat het bedrijf geen interessante kandidaat lopen. Een cv blijft slechts een eerste indruk. Zo'n persoonlijk gesprek geeft mensen de kans een toelichting te geven. We krijgen dan ook een betere indruk van de persoonlijkheid, de achtergronden van betrokkene, van de motivatie en de specifieke deskundigheid. Op die manier kunnen we al aardig beoordelen of de kandidaat de gewenste kwalificaties heeft en in het team zou passen. Wij dragen uiteindelijk de kandidaten voor, waarvan we een goed beeld hebben dat hij/zij ook de juiste persoon is voor de desbetreffende vacature."

Persoonlijke gesprekken
Wanneer werkzoekenden op een vacature reageren waarvoor Pim de werving en selectie doet, worden deze mensen in principe voor een gesprek uitgenodigd. Voor veel sollicitanten is het erg frustrerend dat ze vaak niet de kans krijgen zich persoonlijk te presenteren en duidelijk te maken dat uitgerekend zíj de juiste persoon zijn die het bedrijf zoekt. Sollicitanten krijgen tegenwoordig vaak zelfs helemaal geen reactie op hun schriftelijke sollicitatie. Een cv en motivatiebrief geven slechts een eerste indruk . Een cv maken is voor veel mensen een lastige klus. Bianca: "We helpen mensen, die bij ons als werkzoekende staan ingeschreven dan ook met het samenstellen van zo'n loopbaanoverzicht. Soms stellen mensen zich te bescheiden op. Het is belangrijk dat je naast de algemene gegevens (persoonlijke gegevens, opleidingen en werkervaring) ook een aantal specifieke eigenschappen vermeldt. Laat zien wie je bent en waar je juist heel goed in bent. We komen echter ook tegen dat cv's te veel ‘opgepoetst' zijn en de kandidaat bij een gesprek al snel door de mand valt. Een uitvoerige beschrijving van alles wat je tot nu toe gedaan hebt, resulterend in een document van vijf of meer kantjes, werkt meestal ook niet. Een overzichtelijke en duidelijke presentatie is van belang."

De spoeling is dun
Het beeld van veel werkzoekenden op een krappe arbeidsmarkt is alom bekend. Veel mensen klagen over het feit dat ze al op relatief jonge leeftijd bij de categorie ouderen worden ingedeeld. Ouderen die dan al niet meer interessant zouden zijn. Bianca: "Het klopt dat veel bedrijven een schaap met vijf poten zoeken. De eisen die werkgevers stellen gaan steeds verder omhoog, de lonen staan onder druk. Door de ‘markt' kunnen ze de lat ook hoog leggen. Maar ook oudere werkzoekenden verdienen daarbij een kans. Zij zijn vaak bij uitstek degenen die ervaring hebben opgebouwd en hier is ook vraag naar, mits het vergelijkbare ervaring is. Zowel voor mensen die werk zoeken als voor bedrijven die vacatures hebben, loont het de moeite zich bij ons in te schrijven. Onze werving en selectie helpt je verder," aldus Bianca.

Pim Vindt is gehuisvest bij Dock15, Industrieweg 15 in Mijdrecht. Telefoon 0297-745070. Meer informatie op www.pimvindt.nl.

Bron: De Groene Venen

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: De Groene Venen

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Het moet 'klikken' tussen sollicitant en werkgever, Pim Vindt in Mijdrecht

Het aantal mensen dat werk zoekt is de laatste tijd sterk gestegen, terwijl het aantal vacatures zeker niet is toegenomen. Dat betekent dat het voor de werkzoekenden lastig is een passende baan te vinden. En voor de ondernemer is het niet eenvoudig uit het grote aantal sollicitanten de juiste kandidaat … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: