02 - Senior  sportief actief 2e week

Grote opkomst bij 1e bestuurlijke bijeenkomst over arbeidsmigranten


Geplaatst op: 3 oktober 2012

Woensdag 26 september kwamen zo'n 60 deelnemers, waaronder de bestuurders van de gemeenten Aalsmeer, Nieuwkoop, Kaag en Braasem, Haarlemmermeer, Amstelveen, Uithoorn, de Ronde Venen, Provincie Noord-Holland en de bestuurlijke vertegenwoordigers van werkgevers- en werknemersorganisaties, Binnenlandse Zaken, woningcorporaties en andere regionale huisvesters bij elkaar in het gemeentehuis van Aalsmeer om te praten over de huisvesting van EU-arbeidsmigranten. De bijeenkomst werd georganiseerd door de gemeente Aalsmeer samen met Greenport Aalsmeer en het Ministerie van Binnenlandse zaken.

De bijeenkomst werd geopend door wethouder Wonen, Rik Rolleman. In zijn speech benadrukte hij het belang van arbeidsmigranten voor de Aalsmeerse economie en dat de arbeidsmigranten op een veilige en goede manier moeten kunnen wonen. ‘Arbeidmigranten maken onderdeel uit van onze samenleving en of ze nu kort of wat langer verblijven in de regio Greenport Aalsmeer, huisvesting moet op een goede manier geregeld zijn' aldus Rolleman.

Ook riep wethouder Rolleman andere gemeentes uit de regio nadrukkelijk op te inventariseren hoeveel arbeidsmigranten er in de eigen gemeente werken en wonen en hoeveel passende en legale huisvesting er nu is. Daarna kan beleid geformuleerd worden. Dit traject is in Aalsmeer ingezet, maar het zou goed zijn als omringende gemeentes samen met Aalsmeer hierin optrekken, zodat er één lijn wordt getrokken en geen waterbed effect ontstaat waarbij, de arbeidsmigranten naar een andere gemeente gestuwd worden.

Tijdens de bijeenkomst was er naast de presentaties ook volop gelegenheid voor bestuurders, corporaties en werkgevers/uitzenders om met elkaar in gesprek te komen, zodat gezamenlijk ingezet kan worden op afspraken die leiden tot de realisatie van meerdere en betere huisvestingsplekken.

Burgemeester van Eijk van Gemeente Aalsmeer was eveneens aanwezig en heeft tijdens zijn burgemeesterschap in Medemblik veel ervaring opgedaan met het onderwerp van de conferentie. Hij stond aan de wieg van Project Kompas, een regionaal samenwerkingsverband tussen een aantal Westfriese gemeentes op het gebied van huisvesting van arbeidsmigranten.
"Het feit dat de problematiek met de conferentie nu regionaal op de agenda staat, is al een enorme winst. In Medemblik begonnen we samen met 1 andere gemeente. Uiteindelijk hebben de 7 Westfriese gemeentes de problematiek onderkend en trekken gezamenlijk op."

De bijeenkomst werd afgesloten door Wethouder Economische Zaken van Aalsmeer en Bestuurlijke trekker Regionale Convenant huisvesting arbeidsmigranten Greenport Aalsmeer Ad Verburg: ‘De arbeidsmigranten leveren een belangrijke bijdrage aan de omzet van Greenport Aalsmeer en zijn daarmee dus belangrijk voor de Nederlandse economie. We moeten samen op korte termijn regionale afspraken maken over meer èn betere huisvesting in het belang van de Europese arbeidsmigrant en de economie. We willen de arbeidsmigranten hetzelfde behandelen als de inwoners van Aalsmeer.'

Op 28 maart 2012 is door de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en een aantal landelijke organisaties van gemeenten, woningcorporaties, werkgevers en werknemers de nationale verklaring (tijdelijke) huisvesting van EU-arbeidsmigranten ondertekend. Minister Spies vraagt onze regio om nog voor het einde van dit jaar concrete bestuurlijke afspraken te maken tussen gemeenten, werkgevers en huisvesters. Om tot deze afspraken te komen is het traject opgedeeld in twee bijeenkomsten. Deze eerste bijeenkomst was met name bedoeld om te inventariseren wat de gemeenschappelijke ambities op het gebied van huisvesting van arbeidsmigranten zijn. De inzet is om tijdens de tweede bijeenkomst te komen tot concrete bestuurlijke afspraken. Deze bijeenkomst zal op 25 januari 2013 plaatsvinden.

In Greenport Aalsmeer werken aan een vitale toekomst voor de bloemen- en plantensector: de Provincie Noord-Holland, Stadsregio Amsterdam, gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Haarlemmermeer, Nieuwkoop, Kaag en Braasem en Uithoorn samen met het bedrijfsleven, vertegenwoordigd door FloraHolland, de Kamer van Koophandel Amsterdam, BloomingBreeders, Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB), LTO Noord-Glaskracht en Naktuinbouw. 

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente Aalsmeer

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Grote opkomst bij 1e bestuurlijke bijeenkomst over arbeidsmigranten

Woensdag 26 september kwamen zo'n 60 deelnemers, waaronder de bestuurders van de gemeenten Aalsmeer, Nieuwkoop, Kaag en Braasem, Haarlemmermeer, Amstelveen, Uithoorn, de Ronde Venen, Provincie Noord-Holland en de bestuurlijke vertegenwoordigers van werkgevers- en werknemersorganisaties, Binnenlandse Zaken, woningcorporaties en andere regionale huisvesters bij elkaar in het gemeentehuis van Aalsmeer om te … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: