02 - Senior  sportief actief 2e week

28e editie van de Turfrace legt aan bij de WVA


Geplaatst op: 24 september 2012

Op vrijdag 28 september start in Warmond de 28e editie van de Turfrace. De eerste overnachting is evenals vorig jaar bij de WVA op Zandeiland 4. De klassieke vrachtschepen worden vanaf 15.00 uur verwacht in de haven. Op zaterdag 29 september worden de schepen vanaf 11.00 uur na de startprocedure uitgezwaaid voor hun vervolgtocht naar de Tolhuissluis. De deelnemende schepen moeten zeilend, roeiend, bomend of jagend het meer dan 100 kilometer lange parcours afleggen. Op zaterdag worden de schepen begeleid door waterscouts op Lelievletten.

De Turfrace is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij met historische schepen het traject tussen Warmond en de Vinkeveense Plassen wordt afgelegd. Op de eerste wedstrijddag kan vaak nog zeilend worden afgelegd. De terugreis naar Warmond is vaak een ander verhaal: tegenwind kan het uiterste van de mannen vragen! Traditiegetrouw wordt het startschot gegeven door het college van Teylingen op vrijdag en het college van De Ronde Venen op zaterdag. De race is ook op internet te volgen op www.zeilvaartwarmond.nl.

Aankomst in Vinkeveen
Het programma voor de race is als volgt. Op vrijdag 28 september komen de antieke schepen vanaf 15.00 uur op de Vinkeveense plassen en varen richting WVA, ca. 7 stuks. De platbodems die aan de zeilwedstrijden meedoen, kunnen gemakkelijk varen in ondiepe sloten. Daarom werden ze vroeger in het Westland gebruikt om groente en fruit naar de diverse veilingen te vervoeren, vandaar de naam "Westlander". Rond de Kagerplassen zeilden toen onder andere Kagenaars, Aken en Tjalken. Die schepen werden voornamelijk gebruikt om zand, mest en bloembollen te vervoeren. De wedstrijden die nu met deze schepen worden gehouden, dragen bij tot het behoud van een stukje historie en vakmanschap en zijn voor de schippers en hun bemanningen spannende, sportieve evenementen en voor de toeschouwers een fantastisch schouwspel.

Afvaart
De schepen maken zich op zaterdag vanaf 10.00 uur op om te vertrekken. Om 11 uur wordt de startprocedure gevolgd: de schippers en bemanning moeten nadat het sein voor vertrek is gegeven, een zak turf ophalen. Daarmee gaat de bemanning zo snel mogelijk aan boord. Elke 5 minuten start een schip. Traditiegetrouw doen op zaterdag ook jonge scouts mee om later de grote mannen op te kunnen volgen. De waterscouts leggen hetzelfde parcours af met vijf lelievletten.

Zowel de aankomst als het vertrek zijn vanaf het terrein van de WvA goed te volgen. De wedstrijd zelf is via de website en in het Clubschip goed te volgen met behulp van het Track and trace systeem wat de Stichting beschikbaar heeft.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

28e editie van de Turfrace legt aan bij de WVA

Op vrijdag 28 september start in Warmond de 28e editie van de Turfrace. De eerste overnachting is evenals vorig jaar bij de WVA op Zandeiland 4. De klassieke vrachtschepen worden vanaf 15.00 uur verwacht in de haven. Op zaterdag 29 september worden de schepen vanaf 11.00 uur na de startprocedure … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: