001 - Escaperoom aglemeen

Concept-Woonvisie zet in op doorstroming


Geplaatst op: 19 september 2012

Bouwen voor kwaliteit. Bestaande woningen beter benutten. De gemeente regionaal op de kaart zetten. Met als doel meer doorstroming op de woningmarkt. Dat is de strekking van de concept-Woonvisie, die het college aan de raad heeft aangeboden. Naar verwachting wordt de visie op dinsdag 2 oktober behandeld in de commissie Ruimtelijke Zaken.

Sinds de Woonvisies van de voormalige gemeenten De Ronde Venen (2005) en Abcoude (2009) zijn verschenen, is er veel veranderd in de maatschappij en op de woningmarkt. De verkoop van woningen is teruggelopen en het aantal vrijkomende huurwoningen gedaald, waardoor minder mensen verhuizen. De concept-Woonvisie geeft aan wat de grootste uitdagingen zijn op deze gewijzigde woningmarkt en welke maatregelen genomen kunnen worden. Het woonwensenonderzoek, dat vorig jaar onder alle inwoners is gehouden, vormt daarvoor de basis.

Wethouder David Moolenburgh: "De woningmarkt zal vooral landelijk op gang gebracht moeten worden, maar lokaal kunnen we ook maatregelen nemen. We zien dat de woningvoorraad steeds minder goed aansluit op de woonwensen van onze inwoners. Dit komt mede door de vergrijzing van de bevolking: er zijn steeds meer ouderen en minder jongeren. Er zijn te weinig gelijkvloerse woningen voor ouderen, terwijl zij juist in eengezinswoningen wonen die geschikt zijn voor jongeren. Ook zien we dat onze gemeente bij veel regionale woningzoekenden niet goed bekend is. Dat is erg jammer, want De Ronde Venen heeft veel te bieden. Samen met de lokale marktpartijen wil de gemeente De Ronde Venen beter op de kaart zetten."

De gemeente heeft met lokale partijen als de woningcorporatie, makelaars, banken en zorginstellingen nagedacht wat we lokaal kunnen doen om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen en hoe we een aantrekkelijke woongemeente kunnen blijven. Ingezet wordt op de bouw van woningen en woonmilieus die op dit moment onvoldoende aanwezig zijn. Zoals gelijkvloerse woningen voor ouderen, en woonomgevingen die beter verbonden zijn met het landschap. De gemeente verwacht dat ontwikkelaars op deze behoeften inspelen. Naast nieuwbouw kunnen bestaande woningen worden verbeterd, onder andere door ze energiezuiniger te maken. Ook wil de gemeente instrumenten inzetten om ouderen te stimuleren door te stromen. Met GroenWest wil de gemeente afspraken maken over de verkoop van betaalbare woningen voor starters. Ook wil de gemeente de bekendheid van De Ronde Venen als aantrekkelijke woongemeente vergroten. Deze maatregelen gaat de gemeente uitwerken met lokale partijen op de woningmarkt.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Concept-Woonvisie zet in op doorstroming

Bouwen voor kwaliteit. Bestaande woningen beter benutten. De gemeente regionaal op de kaart zetten. Met als doel meer doorstroming op de woningmarkt. Dat is de strekking van de concept-Woonvisie, die het college aan de raad heeft aangeboden. Naar verwachting wordt de visie op dinsdag 2 oktober behandeld in de commissie … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: