01 - Nooit Gedacht

Van Schie: 50 jaar in beweging


Geplaatst op: 7 september 2012

De Van Schie Groep bestaat dit jaar 50 jaar. Met de opvallende geel/groene huisstijlkleuren kan het haast niet anders dan dat inwoners van De Ronde Venen op de een of andere manier met de transportmiddelen en machines van Van Schie zijn geconfronteerd. Maar of iedereen ook precies weet waar dit interessante bedrijf allemaal voor staat, is wellicht een ander verhaal. Vooruitlopend op het Open Huis van 22 en 23 september spraken we met directeur/mede-eigenaar Gerard van Schie.

Praten met Gerard van Schie over de halve eeuw geschiedenis van zijn bedrijf is een duik in het verleden nemen, met de blik op de toekomst gericht. Er is zoveel te vertellen dat er wel drie edities van De Groene Venen voor nodig zouden zijn om alles kwijt te kunnen. We hebben ons noodgedwongen dus wat moeten beperken. Maar een interessant verhaal blijft het.

Ontstaan
“De grondlegger van het bedrijf is mijn broer Jan geweest,” zo begint het relaas van Gerard. “Jan groeide op in ons boerengezin aan de Geerkade, waar hard gewerkt moest worden om brood op de plank te krijgen. Hij stond z’n mannetje op de boerderij en werkte samen met onze vader Wim van Schie aan het uitbouwen van de werkzaamheden. Jan was een voorvechter van mechanisatie. In 1960 werd daarom het paard ingeruild voor de tractor. Die ommezwaai bood Jan de mogelijkheid om ook voor boeren in de omgeving te gaan werken.

Geleidelijk aan werden er meer tractoren aangeschaft, waaronder eentje met verlichting zodat er ook ’s avonds kon worden gewerkt. Het machinepark breidde zich gestaag uit. In 1962 kon je spreken van een echt loonbedrijf, waarbij Jan geen uitdaging uit de weg ging en zelfs de meest onmogelijke opdrachten aannam. Die mentaliteit is overigens ook in 2012 nog steeds bepalend voor de kracht en de groei van ons bedrijf,” vertelt Gerard.

Zelfstandig loonbedrijf
Gerard: “Jan was ambitieus en wilde groeien. In 1962 werd het loonbedrijf losgemaakt van de boerderij en kwam een paar jaar later de eerste kraan aan boord. Zelf kwam ik in dat jaar ook bij het bedrijf van Jan te werken. En op 1 januari 1969 werd de firma Jan van Schie BV opgericht. De eerste mijlpaal. In de loop van de jaren groeide de onderneming gestaag. We werkten ongelooflijk hard en hadden een scherp oog voor kleine en grote projecten waar we zo heel langzamerhand onze naam mee vestigden. Grondverzet, riolen aanleggen, het afvlakken van de vuilnisbelt in Montfoort, we bleven bezig. Er kwamen dumpers bij en diepladers, kranen en haalden ook machines in huis voor hei- en boorwerken. Vanaf 1979 werden we actief in milieutechniek, dat toen nog min of meer in de kinderschoenen stond. Al met al werd het langzamerhand een echt bedrijf.”

Naar de Constructieweg
Van Schie groeide aan de Geerkade uit haar jasje. Besloten werd te kijken naar een andere locatie waar verdere groei mogelijk was. Het oog viel op het MOB-complex in Mijdrecht, een terrein van defensie waar gebouwen, loodsen en bos op stonden. De aankoop heeft nog heel wat voeten in aarde gehad, maar in 2003 kon worden gestart met de bebouwing van de nieuwe locatie.

Gerard over de periode die volgde: “In de loop van de jaren hadden we diverse bedrijven aan onze groep toegevoegd. Janson Bridging bijvoorbeeld, dat bruggen, pontons en roro’s voor permanent en tijdelijk gebruik levert. En Mowi, een gerenommeerde naam in geluidsschermen zoals je die vaak langs snelwegen aantreft. Verder HP Staal uit Wilnis, dat zich bezighoudt met de inkoop, verkoop en verhuur van nieuw en vooral gebruikt staal. Samen met Van Schie Kraanverhuur en Van Schie GWW, vormen deze bedrijven de Van Schie Groep.”

Op 24 september 2005 werd het nieuwe pand officieel geopend. Het is een omvangrijk terrein met een eigen grondbank voor de inname en uitgifte van grond en puin. Het bedrijf werkt door heel Nederland en daarbuiten en is een speler van formaat geworden. “Dit hadden we nooit kunnen bereiken zonder de tomeloze, deskundige en enthousiaste inzet van onze medewerkers. Dat wil ik wel benadrukt hebben,” aldus Gerard van Schie. “De nuchtere inslag en de handen-uit-de-mouwen mentaliteit van Jan van Schie zit in het DNA van ons bedrijf. Dat zie je terug in onze medewerkers op alle niveaus van het bedrijf. Daar zit onze kracht. Om het nog maar eens te benadrukken: ik ben heel erg trots op ze! We besteden veel aandacht aan onder meer het werkklimaat en de ontplooiingsmogelijkheden. De Van Schie Groep wil een aantrekkelijke en eigentijdse werkgever zijn. Daar doen we ons best voor”.

Van Schie viert 50 jaar met Open Huis
Een halve eeuw Van Schie, dat is niet niks. Gerard haakt er direct op in. “Het is een mijlpaal die we graag samen met de inwoners van De Ronde Venen willen vieren. Op zaterdag 22 september ontvangen we onze relaties. En op zondag 23 september houden we Open Huis. Op die middag is iedereen tussen 12 en 17 uur van harte welkom om een kijkje te komen nemen en alles te zien en aan te raken dat we in huis hebben. Uiteraard met heerlijke hapjes en drankjes. Ik nodig alle inwoners van onze gemeente en daarbuiten graag uit voor een bezoek. Het wordt de afsluiting van een halve eeuw bedrijvigheid en meteen ook de opstap naar de komende 50 jaar. Want we zijn en blijven bij de Van Schie Groep voortdurend in beweging”, besluit Gerard van Schie met zichtbare trots zijn verhaal.

We wensen Gerard van Schie en alle medewerkers van het bedrijf een geweldig feest op 22 en 23 september en vooral ook een gezonde toekomst toe!

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: De Groene Venen

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Van Schie: 50 jaar in beweging

De Van Schie Groep bestaat dit jaar 50 jaar. Met de opvallende geel/groene huisstijlkleuren kan het haast niet anders dan dat inwoners van De Ronde Venen op de een of andere manier met de transportmiddelen en machines van Van Schie zijn geconfronteerd. Maar of iedereen ook precies weet waar dit … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: