001 -Brouwer Transport

College stemt winkeltijden af op lokale wensen en behoeften


Geplaatst op: 5 september 2012

Het college van De Ronde Venen stelt de gemeenteraad voor om in te stemmen met een nieuwe winkeltijdenverordening. Met de nieuwe verordening kunnen winkels in De Ronde Venen drie koopzondagen en enkele feestdagen (niet zijnde een zondag) per jaar hun deuren openen. De verordening is in overleg met winkeliers, supermarktorganisaties en kerkbesturen tot stand gekomen, waarbij belangen als werkgelegenheid, economische bedrijvigheid, leefbaarheid en zondagsrust zorgvuldig zijn afgewogen.

Wethouder Pieter Palm: "Het huidige voorstel sluit aan op de wens van het college om beleid samen met de samenleving te ontwikkelen. De belangen van de verschillende kernen zijn meegewogen. Nieuw is bijvoorbeeld de mogelijkheid die we de kernen bieden om hun eigen koopzondagen te bepalen. Abcoude kan bijvoorbeeld drie andere data willen dan Mijdrecht". De meubelwinkels en bouwmarkten behouden de mogelijkheid om op bijvoorbeeld Tweede Paasdag of Hemelvaartsdag hun deuren te openen. Verder hebben bepaalde winkels in en rond de Vinkeveense Plassen in het toeristische seizoen de mogelijkheid om open te gaan.

Bij de beslissing om geen avondopenstelling toe te staan van supermarkten op zondag tussen 16.00 en 21.00 uur is lang stilgestaan. Aan de ene kant ziet het college hierdoor, beperkt, koopkracht wegvloeien van inwoners die op zondag hun boodschappen doen buiten de gemeente. Aan de andere kant hecht het college waarde aan een gelijke regeling voor alle supermarkten en het belang dat kerkgemeenschappen geven aan zondagsrust. De gemeente heeft namelijk te maken met landelijke wetgeving die bepaalt dat er maximaal twee supermarkten op zondag open zouden mogen in De Ronde Venen. Uit de gesprekken met de supermarktorganisaties is gebleken dat zij echter een gelijke regeling willen voor alle supermarkten. Uiteindelijk is er daarom voor gekozen om geen avondopenstelling mogelijk te maken voor boodschappenwinkels.

Het raadsvoorstel wordt aangeboden voor behandeling in de commissie Algemene Bestuurlijke Zaken / Financiën op 4 oktober 2012 en de raadsvergadering op 18 oktober. Na een positief besluit van de raad treedt de Verordening winkeltijden De Ronde Venen 2012 op 1 november 2012 in werking.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente De Ronde Venen

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

College stemt winkeltijden af op lokale wensen en behoeften

Het college van De Ronde Venen stelt de gemeenteraad voor om in te stemmen met een nieuwe winkeltijdenverordening. Met de nieuwe verordening kunnen winkels in De Ronde Venen drie koopzondagen en enkele feestdagen (niet zijnde een zondag) per jaar hun deuren openen. De verordening is in overleg met winkeliers, supermarktorganisaties … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: