001 -Family

Het gevaar van de rappe babbelaar


Geplaatst op: 22 augustus 2012

Bijna elke week verschijnt er wel een bericht in de krant van criminelen die met een smoesje een huis weten binnen te komen. Ze doen zich voor als medewerker van een energiebedrijf, zorginstantie of pakketdienst. Eenmaal binnen speuren ze de kamers af en nemen mee wat ze te pakken kunnen krijgen. Meestal is dat geld, een portemonnee of sieraden.

Marjolijn van Hest, werkzaam bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), heeft al veel smoesjes voorbij horen komen. Ze somt de gevallen van deze maand op: "Een keurig echtpaar wil kennismaken omdat ze zogenaamd nieuw zijn in de buurt. In een ander geval kwam een man, in het uniform van een postbedrijf een pakketje afleveren. Terwijl het slachtoffer wordt afgeleid, doorzoekt een handlanger de woning. In een ander geval werd een oudere dame overvallen en van haar pinpas beroofd door iemand die deed alsof hij van de thuiszorg was."

Volgens Van Hest kunnen oplichters en overvallers geloofwaardig overkomen, zien er vaak keurig en betrouwbaar uit en zijn erg gehaaid. "Veel mensen vinden het onbeleefd om iemand voor de dichte deur te laten staan. Criminelen weten dat. Ze kiezen vaak senioren als slachtoffer, maar eigenlijk kan iedereen slachtoffer worden van een babbeltruc. Dat kan zijn bij de voordeur of de pinautomaat. Daders stellen zich bijvoorbeeld voor als bankmedewerker, meteropnemer, collectant of zelfs als rechercheur."

Geef onbekenden aan de deur geen kans om met een smoes of met geweld binnen te komen. "Zorg dat je ziet wie voor de deur staat. Daarom is een kierstandhouder, de stevige variant van een deurketting, een goede oplossing", vertelt Van Hest. "Een kierstandhouder zorgt dat de deur maar een paar centimeter open kan. Dat is voldoende om een collectant geld te geven of een enveloppe aan te nemen. Zo kunnen bezoekers beleefd en zorgeloos te woord worden gestaan."

Tips van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid

  • Maak met uzelf de afspraak dat u niet zomaar de deur opendoet voor onbekenden. Kijk door het raam, deurspion (oogje in de deur) of gebruik de intercom.
  • Vraag wie de persoon is en wat deze komt doen. Vraag bij twijfel om legitimatie, ook als hij of zij zegt namens de gemeente, een bedrijf of instelling te komen. Of bel ter controle naar het betreffende bedrijf of instantie. 
  • Medewerkers van een bank, verzekeringsmaatschappij of de thuiszorg komen nooit onaangekondigd bij u aan de deur. Zij maken altijd vooraf een afspraak en vinden het geen enkel probleem als u om legitimatie vraagt. 
  • Geef nooit uw pincode af. Ook niet aan medewerkers van de bank of politie.
  • Aan onverwacht bezoek (bijvoorbeeld een elektriciteitsbedrijf) kunt u ook vragen om op een ander tijdstip terug te komen als er meer mensen thuis zijn.
  • Plaats een kierstandhouder op de deur.

Politiekeurmerk Veilig Wonen
Criminelen kunnen op verschillende manieren uw woning proberen binnen te komen. Met het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) kunt u de kans op een babbeltruc, inbraak of woningoverval verkleinen. Een van de eisen van het keurmerk is dat bewoners altijd kunnen zien wie er voor de deur staat. Bijvoorbeeld door glas naast de deur of een deurspion. Ook goede (openbare) verlichting en groenbeheer - dat in het Politiekeurmerk Veilig Wonen is vastgelegd - zorgen ervoor dat er zicht is vanaf de straat en vanuit andere woningen op uw voordeur. Kijk voor meer informatie op www.politiekeurmerk.nl. Op deze website staan nog meer tips om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van een babbeltruc of andere vormen van criminaliteit.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: CCV

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Het gevaar van de rappe babbelaar

Bijna elke week verschijnt er wel een bericht in de krant van criminelen die met een smoesje een huis weten binnen te komen. Ze doen zich voor als medewerker van een energiebedrijf, zorginstantie of pakketdienst. Eenmaal binnen speuren ze de kamers af en nemen mee wat ze te pakken kunnen … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: