01 - Nooit Gedacht

Stolpersteine in Abcoude


Geplaatst op: 13 augustus 2012

Op 23 augustus 2012 komt de Duitse kunstenaar Gunter Demnig naar Abcoude om op drie verschillende locaties zogenaamde Stolpersteine te plaatsen als herinnering aan de negen joodse inwoners van Abcoude die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi's zijn gedeporteerd en vermoord. Stolpersteine - in het Nederlands ‘struikelstenen' - zijn op een blokje beton gemonteerde messing plaatjes van 10 x 10 cm met een gegraveerde tekst. Die bestaat uit de namen van de slachtoffers, hun geboortejaar, de data van deportatie uit het doorgangskamp Westerbork naar de concentratiekampen van de nazi's en de plaats en datum waar ze werden vermoord. De Stolpersteine worden als herinneringstekens gelegd in de bestrating voor de huizen waar joden, zigeuners, homo's en andere vervolgden woonden voor hun deportatie naar de vernietigingskampen.

Vanaf 1997 heeft Gunter Demnig, de bedenker van deze herinneringsplaatjes, in heel Europa al meer dan 30.000 Stolpersteine gelegd. In Nederland is dat momenteel in circa 50 steden en dorpen het geval.
Tijdens een kleine ingetogen plechtigheid zal Gunter Demnig op 23 augustus a.s. de negen Stolpersteine plaatsen: om 15.00 uur voor de voormalige woning van Ephraïm en Rebecca Goldsmit aan de Voordijk 52; om 15.30 uur voor drogisterij Van der Geest, Hoogstraat 30, waar vroeger Naatje en Rebecca Goldsmit hun sigaren- annex snoepwinkel hadden; en om 16.00 uur voor het voormalige woonhuis van de familie Katz voor voorheen Hoogstraat 9, waar nu de etalage van Blokker is. Recht hiertegenover is in een etalage van supermarkt PLUS Koot gewijd aan dit onderwerp

Het initiatief om ook in Abcoude Stolpersteine te plaatsen heeft brede steun ontvangen onder de bevolking. De financiering van het project vindt geheel plaats uit donaties van veel inwoners.
Er is ook een Comité van Aanbeveling voor het initiatief Stolpersteine in Abcoude. Dit bestaat uit vijf inwoners van Abcoude: de heren Maarten Divendal, burgemeester van De Ronde Venen, John Melkman, raadslid van de Ronde Venen, Jan van Kooten, directielid Stichting Nationaal Comité 4 en 5 Mei, Wim Timmer, voorzitter Historische Kring Abcoude en Baambrugge, en mevrouw A. Rossino-van Teeseling, voormalig buurmeisje van de familie Katz.

Voor meer informatie kunt u bellen: 06-45430605.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Stolpersteine in Abcoude

Op 23 augustus 2012 komt de Duitse kunstenaar Gunter Demnig naar Abcoude om op drie verschillende locaties zogenaamde Stolpersteine te plaatsen als herinnering aan de negen joodse inwoners van Abcoude die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi's zijn gedeporteerd en vermoord. Stolpersteine - in het Nederlands ‘struikelstenen' - zijn … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: