001 - Escaperoom aglemeen

De natuur van oude schoolplaten, bestaat die nog?


Geplaatst op: 13 augustus 2012

Onder deze titel organiseert IVN De Ronde Venen & Uithoorn dit najaar een groencursus voor beginners. De cursus is bedoeld voor mensen die meer willen weten over de natuur in hun eigen omgeving. Voor sommigen kan de cursus een opstapje zijn voor de uitgebreide IVN-natuurgidsencursus die in februari 2013 start. Tijdens de cursus komen drie onderwerpen aan de orde die bij het najaar passen, namelijk waterleven (sloot en plas), eetbare vruchten en bessen en paddenstoelen. Dit gebeurt aan de hand van oude schoolplaten.

De cursusdata zijn dinsdagavond 4 september (waterleven), zaterdagochtend 8 september (excursie waterleven), dinsdagavond 25 september (eetbare vruchten en bessen), dinsdagavond 23 oktober (paddenstoelen) en zaterdagochtend 27 oktober (excursie paddenstoelen). De cursusavonden beginnen om 19.30 uur in NME-centrum De Woudreus, Pieter Joostenlaan 28a in Wilnis. De aanvangstijd en locatie van de zaterdagochtendexcursies worden op de desbetreffende cursusavonden bekend gemaakt. De cursuskosten bedragen € 25. U kunt zich opgeven bij Ineke Bams (vdmeijbams@planet.nl). Er is plek voor 20 deelnemers. Voor meer informatie kunt u bellen naar 0172-407054 (Ineke Bams) of 0297-562138 (Cindy Raaphorst).

Waarom oude schoolplaten? Rond 1900 deden schoolplaten hun intrede in het onderwijs, om geschiedenis, aardrijkskunde en natuurlijke historie aanschouwelijk te maken. De bekendste natuurschoolplaten zijn van Marinus Koekkoek uit het begin van de vorige eeuw, zoals ‘In sloot en pas'. We zijn nu honderd jaar verder. Bestaat die natuur nog? Wat is er veranderd?

Begin september is er nog volop leven in sloot en plas. Op de cursusavond bekijken we welke levensvormen we in en rondom het water allemaal kunnen tegenkomen. De zaterdagochtend gaan we met schepnetten in de weer om te zien of we al die planten en dieren kunnen vinden.
In het najaar rijpen de bessen en andere vruchten. Op de cursusavond bekijken we onder andere welke smakelijk zijn en welke je beter niet kunt nuttigen. Wat maakten mensen van oudsher van deze eetbare plantendelen en gebeurt dat nog steeds? Ook is er een proeverij.

Paddenstoelen en herfst horen bij elkaar. Wist u dat een paddenstoel eigenlijk een soort bloem van een schimmel of een zwam is? En dat een zwamvlok soms wel honderden jaren oud kan worden? En dat er overal paddenstoelen te vinden zijn, zelfs in huis? Dit wordt dus een echt spannend onderwerp. Ook hier eerst een cursusavond over allerlei wetenswaardigs rondom paddenstoelen, gevolgd door een zaterdagochtendexcursie in een nader te bepalen terrein.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

De natuur van oude schoolplaten, bestaat die nog?

Onder deze titel organiseert IVN De Ronde Venen & Uithoorn dit najaar een groencursus voor beginners. De cursus is bedoeld voor mensen die meer willen weten over de natuur in hun eigen omgeving. Voor sommigen kan de cursus een opstapje zijn voor de uitgebreide IVN-natuurgidsencursus die in februari 2013 start. … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: