001 - Escaperoom aglemeen

Driekwart van 15-jarigen kan alcohol kopen


Geplaatst op: 5 juli 2012

In het kader van het project Nuchter Verstand heeft onderzoeksbureau Nuchter een leeftijdsgrenzenonderzoek gedaan bij de verkoop van alcohol in de gemeenten De Ronde Venen, Woerden, Stichtse Vecht, Montfoort en Oudewater. Twaalf mysterykids van 15 jaar deden 188 aankooppogingen in supermarkten, slijterijen, cafetaria's, horeca en sportkantines. Bij slechts 15 locaties (totaal 94 locaties bezocht) bleek de verkoper de wettelijke leeftijdsgrens correct na te leven. Alcohol mag niet verkocht worden aan jongeren onder de 16 jaar.

Uit recent mysteryshoponderzoek blijkt dat het slecht gesteld is met de naleving van leeftijdsgrenzen bij alcoholverkoop. Het onderzoek is uitgevoerd door mysterykids: 15-jarigen zijn ingezet om alcoholische dranken te kopen in supermarkten, slijterijen, cafetaria's, horecagelegenheden en sportkantines. De mysterykids deden bij elke locatie twee aankooppogingen. Bij driekwart van alle aankooppogingen kreeg de 15-jarige de alcohol mee. Er is dus veel noodzaak om de handhaving van de leeftijdsgrenzen te verbeteren. Daarmee wordt de verstrekking van alcohol aan te jonge kinderen tegengegaan.

Controle op leeftijd
Een opvallend resultaat van het onderzoek is dat nog steeds niet door alle alcoholverstrekkers wordt gecontroleerd op leeftijd. Bij bijna 60% van alle aankooppogingen werd niet naar een legitimatiebewijs of leeftijd gevraagd.

Horeca scoort slecht
Uit het onderzoek blijkt heel duidelijk dat er slecht wordt nageleefd door horecagelegenheden. Slechts 2 van de 26 horecagelegenheden houden zich aan de wet. De sportkantines scoren ook slecht, 14 van de 18 sportkantines verstrekken alcohol aan een 15-jarige. Opvallend was dat er in supermarkten en slijterijen het best werd nageleefd.

Project Nuchter Verstand (tot 2019)
Dit mysteryshoponderzoek is onderdeel van het regioproject Nuchter Verstand. Het regioproject heeft onder andere tot doel om de beschikbaarheid van alcohol te beperken. Het is een meerjarenaanpak tot 2019 en richt zich op de doelgroep 10-18 jarigen. Onder het motto ‘Nuchter Verstand': gebruik je verstand, en blijf nuchter' werken de gemeenten De Ronde Venen, Stichtse Vecht, Woerden, Montfoort en Oudewater samen aan het tegengaan en het voorkomen van alcohol- en drugsgebruik door jongeren. GGD Midden-Nederland is projectleider. Meer informatie over het project en de factsheet van het onderzoek vindt u op www.nuchter-verstand.nl.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Driekwart van 15-jarigen kan alcohol kopen

In het kader van het project Nuchter Verstand heeft onderzoeksbureau Nuchter een leeftijdsgrenzenonderzoek gedaan bij de verkoop van alcohol in de gemeenten De Ronde Venen, Woerden, Stichtse Vecht, Montfoort en Oudewater. Twaalf mysterykids van 15 jaar deden 188 aankooppogingen in supermarkten, slijterijen, cafetaria's, horeca en sportkantines. Bij slechts 15 locaties … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: