Restauratie tweede fase Boomkwekerskerkhof Aalsmeer gestart


Geplaatst op: 26 juni 2012

Vorige week is begonnen met de restauratie van de laatste 33 grafzerken van het Boomkwekerskerkhof. De werkzaamheden bestaan onder andere uit het ophogen van verzakte zerken, het verlijmen van gebroken zerken, het herstellen van de kettingen langs de zerken en het weer leesbaar maken van de teksten. Ruim 1 ½ jaar geleden zijn de eerste grafzerken gerestaureerd. Nu volgt dus de tweede fase van de restauratie.

Het Boomkwekerskerkhof is een gemeentelijk monument dat is gelegen aan de Stommeerweg naast nummer 13. Het kerkhof werd op 1 januari 1875 in gebruik genomen en bijna 100 jaar later (op 1 januari 1970) gesloten. Bij de aanleg is gebruik gemaakt van het gevarieerde assortiment van sierbomen van de Aalsmeerse boomkwekers. Het boomkwekerskerkhof is een van de weinige "groene monumenten" binnen onze gemeente. In het weekend van 8 en 9 september zal het Boomkwekerskerkhof worden opengesteld voor het publiek in het kader van de Open Monumentendag met als landelijk thema "monumenten en groen". Dan kan iedereen hier een kijkje komen nemen. "Aalsmeer is trots op z'n Boomkwekerskerkhof dat zulke nauwe banden heeft met de Aalsmeerse geschiedenis", aldus Gertjan van der Hoeven, wethouder monumenten.

Na de afronding van de restauratie van de grafzerken, zal de komende jaren gewerkt gaan worden aan het gefaseerd vernieuwen van het bomenbestand op het kerkhof. Een aantal bomen op het kerkhof verkeert inmiddels in slechte staat en moet worden vervangen. Het oorspronkelijke beplantingsplan vormt daarbij het uitgangspunt. Het herstellen van het bomenbestand zal in nauwe samenwerking en overleg met de Stichting Oud Aalsmeer en de Historische Tuin worden uitgevoerd.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente Aalsmeer

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Restauratie tweede fase Boomkwekerskerkhof Aalsmeer gestart

Vorige week is begonnen met de restauratie van de laatste 33 grafzerken van het Boomkwekerskerkhof. De werkzaamheden bestaan onder andere uit het ophogen van verzakte zerken, het verlijmen van gebroken zerken, het herstellen van de kettingen langs de zerken en het weer leesbaar maken van de teksten. Ruim 1 ½ … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: