0001 - OrMontre week 42 live + vanaf 8 nov / 4-dec

Gentiaankwekerij Egberts Greenport Aalsmeer onderneming van de maand mei


Geplaatst op: 3 mei 2012

Binnen de Greenport Aalsmeer is gentiaankwekerij Egberts uniek. De kwekerij is samen met een bedrijf in Limburg de enige die dit product op grote schaal teelt.
Robert Egberts licht toe: "De teelt van Gentiaan is niet eenvoudig en wordt dan ook weinig geteeld. Wij hebben door de jaren heen geleerd om er goed mee te werken en we hebben er onze specialisatie van gemaakt. Wij kweken ook amaryllissen die arbeidstechnisch goed bij de teelt van de gentiaan passen."

Kies voor variatie en kwaliteit
De gentiaan is prima op zijn plaats binnen Greenport Aalsmeer. Robert: "De gentiaan is een niche product. Samen met andere zomerbloemtelers dringen wij er bij Greenport op aan om zuinig om te gaan met dit soort producten. Wat ons betreft kun je je met de seizoensproducten goed onderscheiden van het buitenland. Als we ons alleen focussen op bulkproducten, dan redden we het niet.
De regio moet zorgen voor een gevarieerd en kwalitatief goed aanbod van producten en daarnaast moeten we continue innoveren. Dat vinden wij een belangrijke boodschap richting de Greenport."

Duurzaamheid, kennis, innovatie en onderwijs
"Van de vijf thema's waar Greenport Aalsmeer zich voor inzet zijn voor mij duurzaamheid, kennis en innovatie en onderwijs de belangrijkste" vertelt Robert.
"Duurzaamheid is een gegeven waar we niet onderuit kunnen. Ik zie er wel uitdaging in: je onderscheidt je ermee van andere bedrijven en ik zie het ook als een kans. De consument wordt immers steeds kritischer en vraagt ook om duurzame producten. Goed geschoolde en gemotiveerde mensen zijn het hart van je bedrijf. Daarnaast is het van groot belang om zuinig te zijn op de goede mensen en bedrijven die de regio heeft." In het onderwijs moet aandacht zijn voor de innovatie van de hele keten, vindt Robert. "Niet alleen de teelt maar ook de handel en de communicatie verdienen volop aandacht. Meer ketendenken dus en dat besef komt er steeds meer!"

Innovatieklas groot succes!!
De innovatieklas werpt voor de zomerbloemensector inmiddels zijn vruchten af. Robert Egberts is heel enthousiast over dit concept: "Vorig jaar heb ik samen met Henk van den Berg en 4 andere kwekers studenten uit de Innovatieklas Wageningen begeleid. De studenten hebben bekeken hoe het product zomerbloemen beter in de markt gezet kan worden en we de communicatie kunnen verbeteren. Dit traject heeft een goed rapport opgeleverd. Het bleek dat ons aanbod van zomerbloemen ondoorzichtig was en dat voor handelaar en winkelier niet duidelijk terug te vinden was wanneer wat geleverd kon worden. Naar aanleiding van dat rapport is Henk van den Berg enthousiast aan de slag gegaan met een website: www.summerflowers.nl. Een groeiende groep telers, nu goed voor 200 ha zomerbloemen, presenteren nu gezamenlijk hun producten op deze website. Bovenop het presenteren van hun producten wordt ook de productinformatie van deze bedrijven wekelijks geüpdate en naar de handelsbedrijven gecommuniceerd.

De website is nu ongeveer twee maanden in de lucht en wat mij betreft nu al een succes! Ik ben al gebeld door 5 a 6 exporteurs. Ik ben echt heel tevreden over het concept van de innovatieklas en ik zou iedereen aanraden er gebruik van te maken. Het werkt twee kanten op: de studenten krijgen een kijkje in de keuken en raken zo enthousiast en wij als ondernemers hebben er ook echt iets aan gehad!"

Aan enthousiasme ontbreekt het bij Robert ook niet, maar aan uitbreiden denkt hij niet. "Ik ben happy met de grootte van het bedrijf. Er is nog genoeg uitdaging om de kwaliteit van het product op een nog hoger niveau te brengen."

Kijk voor meer informatie over het bedrijf op www.summerflowers.nl

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Gentiaankwekerij Egberts Greenport Aalsmeer onderneming van de maand mei

Binnen de Greenport Aalsmeer is gentiaankwekerij Egberts uniek. De kwekerij is samen met een bedrijf in Limburg de enige die dit product op grote schaal teelt. Robert Egberts licht toe: "De teelt van Gentiaan is niet eenvoudig en wordt dan ook weinig geteeld. Wij hebben door de jaren heen geleerd … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: