De Baat (7e)
Ouderenhuisvester en Aalsmeerse brandweer werken samen voor veiligheid

Ouderenhuisvester en Aalsmeerse brandweer werken samen voor veiligheid


Geplaatst op: 4 februari 2016

Brand is een risico voor ouderen, zeker nu oudere mensen langer zelfstandig blijven wonen. Ouderenhuisvester Habion en Brandweer Amsterdam-Amstelland gaan samenwerken om de brandveiligheid onder ouderen te verbeteren. En om het brandveiligheidbewustzijn en de zelfredzaamheid bij kwetsbare ouderen te vergroten. Met automatische blusapparaten, voorlichting, ontruimingsoefeningen en plaatsing van rookmelders. Hiervoor ondertekenen beide organisaties in het bijzijn van de burgemeester van Aalsmeer, Jeroen Nobel, op 4 februari de intentieovereenkomst ‘Brandveilig Wonen’.

Senioren extra kwetsbaar bij brand

Directeur van Habion, Peter Boerenfijn, benadrukt het belang van de samenwerking: “Habion is gespecialiseerd in huisvesting van kwetsbare ouderen. De gevolgen van brand kunnen voor deze groep extra groot zijn. Zo zijn ze minder mobiel, waardoor ze moeilijker kunnen vluchten. Habion biedt op de eerste plaats ouderen veiligheid en gezelligheid. Samen met onze bewoners en partners willen wij het gevoel van veiligheid zo groot mogelijk maken. Toen de brandweer daarin wilde samenwerken, hebben we geen moment geaarzeld.” Waarnemend commandant van de Brandweer Amsterdam-Amstelland, IJle Stelstra staat ook positief tegenover de samenwerking met een woningcorporatie die zich specifiek richt op ouderen: ”Voor ons korps is brandveiligheid bij senioren dit jaar een speerpunt. Om op dat vlak echt een verschil te maken, hebben we anderen nodig. De kracht van de brandweer zit vooral in samenwerking met partners als Habion.”

Oplossingen

Om de fysieke veiligheid te verhogen plaatst Habion rookmelders in alle woningen waar deze nog niet aanwezig zijn. Daarnaast is een belangrijk onderdeel van de samenwerking een proef met enkele slimme blusunits bij kwetsbare ouderen die deze apparaten het meest nodig hebben. Dit innovatieve systeem herkent de brand zelf en houdt deze voor een bepaalde tijd onder controle door een watermist te verspreiden. Daarmee wordt de kans op overleving groter en wordt tevens de tijd overbrugd die de brandweer nodig heeft om bij de brand te komen. Ervaringen in het buitenland zijn hoopgevend.

Brandveiligheidbewustzijn en vluchten

Naast fysieke veiligheid is het ook belangrijk dat het brandveiligheidbewustzijn en de zelfredzaamheid van de ouderen groter wordt. Daarom komen er trainingen voor corporatiemedewerkers en voorlichtingen voor bewoners die zich onder andere richten op de risico’s van brand en hoe het verkleinen hiervan. Ook het onderwerp vluchten staat hoog op de agenda. “Waar het vaak fout gaat als er brand uitbreekt, is dat bewoners de uitgang niet op tijd kunnen vinden, bijvoorbeeld vanwege enorme rookontwikkeling. Ontruimingsoefeningen en het opstellen van vluchtplannen zijn dan ook essentieel. Dat gaan we met elkaar organiseren op een aantrekkelijke manier,” aldus Boerenfijn.

Zelfredzaamheid

De gemeente Aalsmeer, waar de eerste slimme blusunits van Nederland worden geplaatst, is blij met de samenwerking. Jeroen Nobel, burgemeester van Aalsmeer: “Brandveiligheid voor oudere en kwetsbare inwoners is ook een aandachtspunt van de gemeente. Het is goed dat de brandweer en Habion de handen ineen slaan om de brandveiligheid van ouderen te verbeteren en hun zelfredzaamheid en bewustwording te vergroten. Daarom ondersteunen wij dit initiatief van harte.”


Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Ouderenhuisvester en Aalsmeerse brandweer werken samen voor veiligheid

Brand is een risico voor ouderen, zeker nu oudere mensen langer zelfstandig blijven wonen. Ouderenhuisvester Habion en Brandweer Amsterdam-Amstelland gaan samenwerken om de brandveiligheid onder ouderen te verbeteren. En om het brandveiligheidbewustzijn en de zelfredzaamheid bij kwetsbare ouderen te vergroten. Met automatische blusapparaten, voorlichting, ontruimingsoefeningen en plaatsing van rookmelders. Hiervoor … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: