Het project Spoedwoning richt zich op het realiseren van huisvestingsmogelijkheden voor vergunninghouders en reguliere starters (en andere woningzoekenden) met als doel de druk op de lokale woningvoorraad weg te nemen. Momenteel onderzoekt de gemeente op vijf locaties de haalbaarheid van deze huisvestingsmogelijkheden. De onderzoeken richten zich op de technische en financiële haalbaarheid en op het draagvlak onder inwoners.
Net als alle andere gemeenten in Nederland is ook de gemeente De Ronde Venen verplicht om vergunninghouders te huisvesten. Dit is geregeld in de Huisvestingswet. Het aantal te huisvesten vergunninghouders wordt de taakstelling genoemd. In 2015 was de zogeheten taakstelling 73. In 2014 lag deze nog op 40. Inmiddels is de taakstelling voor de eerste helft van 2016 bekend. Deze is vastgesteld op 51 en ligt in lijn met de verwachte verhoging. De gemeente onderzoekt met het project Spoedwoning wat dit betekent voor de huisvestingsmogelijkheden in de gemeente De Ronde Venen.
Stationslocatie in Mijdrecht
De gemeente is inmiddels vergevorderd met het onderzoek naar de haalbaarheid om op de Stationslocatie wel of niet, en zo ja onder welke condities (tijdelijke) woningen te realiseren voor vergunninghouders en woningzoekenden. Het uitgangspunt voor het onderzoek is de realisatie van twintig tot tachtig wooneenheden, variërend in grootte voor één tot vier personen. Hiervoor wordt een programma van eisen opgesteld en onderzocht vanuit de vraag (doelgroep), het aanbod (locatie) en de omgeving. Denk aan zaken als: hoe ziet de doelgroep er uit, wat zijn eisen en wensen voor de woningen, wat zijn de bijkomende kosten voor de gemeente en in hoeverre wordt dit door het Rijk gecompenseerd? Rond de locatie spelen bijvoorbeeld milieutechnische randvoorwaarden een rol. En bij de omgeving peilt de gemeente het draagvlak. Voor dit laatste is op 25 januari 2016 een inloopavond georganiseerd. Deze is goed bezocht en veel bezoekers hebben gebruik gemaakt van het reactieformulier. Deze formulieren worden nu gecategoriseerd en krijgen straks een plek in de haalbaarheidsstudie.
Op basis van al deze uitgangspunten vindt een marktverkenning plaats, worden ontwikkelstrategieën doorgerekend en wordt een voorstel gedaan voor één ontwikkelstrategie. Dit voorstel geeft aan of de ontwikkeling haalbaar wordt geacht, en zo ja onder welke condities. Ook wordt het afgezet tegen andere scenario’s voor deze locatie waaronder opnieuw in de verkoop zetten (met ruimere kaders) en stilleggen van het project (niks doen). Het streven is om de uitkomsten van het haalbaarheidsonderzoek in april 2016 aan de gemeenteraad voor te leggen.
Amstelkade 63-65 in Amstelhoek
Voor het onderzoek naar de haalbaarheid om op de Amstelkade 63-65 (tijdelijke) woningen te realiseren voor vergunninghouders en woningzoekenden voert de gemeente constructieve gesprekken met de eigenaar van de grond. In eerste instantie was de gedachte om op deze locatie tijdelijke woningbouw te realiseren. Gaande het onderzoek is dit veranderd naar een oplossing in de vorm van permanent flexibel. Dit zijn woningen die permanent van karakter zijn, maar die qua indeling flexibel zijn. Op deze manier kunnen twee kleinere appartementen eenvoudig omgebouwd worden naar één groot appartement of eengezinswoning. De financiële doorrekening hiervan krijgt een plek in de haalbaarheidsstudie. Onder inwoners is gepeild of er draagvlak is voor het project. Op 1 februari 2016 heeft de gemeente een inloopavond georganiseerd die goed bezocht is. Veel inwoners hebben gebruik gemaakt van het reactieformulier. Deze formulieren worden nu gecategoriseerd en krijgen straks een plek in de haalbaarheidsstudie. Een eerste verkenning laat zien dat inwoners vraagtekens zetten bij de verhouding vijftig procent vergunninghouders en vijftig procent reguliere starters (en andere woningzoekenden). Daarnaast gaat de voorkeur uit naar woningbouw passend bij de omgeving. De ontsluiting naar deze locatie geeft ook zorgen bij de inwoners. Het streven is om de uitkomsten van het haalbaarheidsonderzoek in april aan de voor te leggen.
Restlocatie Grutto in Mijdrecht
Op dit moment onderzoekt de gemeente of deze locatie voor vergunninghouders en andere woningzoekenden kan worden ingezet. Ook voor dit onderzoek voert de gemeente constructieve gesprekken met de eigenaar van de grond. Deze locatie heeft de bestemming wonen. Hiervoor is al een procedure doorlopen. Recent is een eerste conceptvoorstel bij de gemeente ingediend dat voorziet in de realisatie van een appartementengebouw met appartementen voor twee tot maximaal drie personen per appartement. Vanuit stedenbouwkundig oogpunt wordt gekeken of het voorstel inpasbaar is. Draagvlak onder de inwoners is nog niet gepeild. Hiervoor wordt in maart een inloopavond georganiseerd.
Raadhuislaan 27-45 in Mijdrecht
Eind 2015 waren voor deze locatie drie toekomstscenario's in beeld. Voor deze scenario’s heeft de gemeente een bouwkundig onderzoek laten doen. Hieruit is naar voren gekomen dat de benodigde investeringen niet in verhouding staan met het aantal vergunninghouders die hier gehuisvest kunnen worden. Gelet hierop is de gemeente tot de conclusie gekomen deze locatie op dit moment niet verder te onderzoeken voor het project Spoedwoning. Van de eerder genoemde drie scenario’s wordt het scenario om de woningen te transformeren naar kluswoningen nu verder uitgewerkt. De gemeenteraad krijgt hierover uiterlijk in mei 2016 een voorstel ter besluitvorming voorgelegd.
Noodlokalen PMG Broekzijdselaan 1 in Abcoude
Op 3 februari 2016 heeft het bestuur van de openbare basisschool Piet Mondriaan de tijdelijke klaslokalen overgedragen aan de gemeente. Momenteel onderzoekt de gemeente welke bouwtechnische aanpassingen nodig en mogelijk zijn om de lokalen als wooneenheden geschikt te maken.
Draagvlak onder de inwoners is nog niet gepeild. Op 23 februari 2016 organiseert de gemeente hiervoor een inloopavond.
Meer informatie over het project Spoedwoning vindt u op www.derondevenen.nl.