001 -Brouwer Transport

Nieuw onderdak voor gierzwaluwen in Mijdrecht


Geplaatst op: 23 april 2012

Al jaren broedde er een kolonie gierzwaluwen onder de pannen in het nu afgebroken Apothekerspand in de Dorpsstraat 39. In juli 2011 zou de sloop van het pand beginnen voor de bouw van een appartement. Omdat de jongen van de gierzwaluwen dan nog halfwas op de nesten zitten, werd door het IVN contact gezocht met de architect H.W. v.d. Laan. De sloop werd uitgesteld tot na 1 augustus. Er werd afgesproken de gierzwaluwkolonie bij de nieuwbouw vervangende nestgelegenheid te verstrekken in de vorm van 9 inpandige neststenen, die in de spouw door Bouwbedrijf Leeflang worden ingemetseld.

De gierzwaluw heeft het moeilijk gekregen door de toegenomen welvaart, waarbij kieren en spleten gedicht worden vanwege energiebesparende maatregelen.


Normaal vinden vogels dan elders nieuwe nestplaatsen, maar gierzwaluwen blijven jaren zoeken naar hun bestaande nestplekken. De beschermde gierzwaluw is een heel bijzondere vogel, omdat hij vrijwel nooit op de grond komt. Hij eet in de lucht, slaapt in de lucht, zoekt nestmateriaal uit de lucht en paart zelfs in de lucht. Voor het broeden zoekt hij een holte of spleet in de muur op. Van vervuiling is geen sprake want ze zitten nooit op een tak of rustplek buiten. Op Koninginnedag zijn de vogels, na een reis van 7000 km, terug uit Afrika. Eind mei legt een gierzwaluw twee, hooguit drie witte eitjes, die na drie weken uitkomen. De ouders voeden de jongen met insecten. Het voedsel verzamelen ze door met wijd opengesperde snavel rond te vliegen. Bij slecht weer, als er weinig insecten zijn, zoeken de ouders gebieden op met beter weer tot diep in Frankrijk. De jongen kunnen enkele dagen zonder voedsel, doordat zij in een soort winterslaap raken en hun hartslag en ademhaling vertraagt. Het uitvliegen vindt 's avonds in het donker plaats, zodat ze geen prooi worden van roofvogels (m.n. de boomvalk). Jonge gierzwaluwen blijven 6 weken op het nest, waarna ze zich verzamelen, direct zelfstandig kunnen eten en de grote trek naar het zuiden beginnen. Zij blijven dan 3 jaar in de lucht. Ze komen niet meer aan de grond en vliegen in die tijd twee keer op en neer naar Z-Afrika. De ouders overnachten nog een weekje op het nest.

Meer weten en zien op een webcam online ?: www.gierzwaluwenonline.nl

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Nieuw onderdak voor gierzwaluwen in Mijdrecht

Al jaren broedde er een kolonie gierzwaluwen onder de pannen in het nu afgebroken Apothekerspand in de Dorpsstraat 39. In juli 2011 zou de sloop van het pand beginnen voor de bouw van een appartement. Omdat de jongen van de gierzwaluwen dan nog halfwas op de nesten zitten, werd door … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: