Het college van B en W heeft in zijn vergadering van 8 maart 2016 een lijst met bomen vastgesteld die overlast veroorzaken en, als daar een vergunning voor wordt verleend, worden verwijderd. De lijst bestaat uit twee delen. Het eerste deel van de lijst bevat bomen die veel overlast geven en waarvoor een procedure om tot kap over te gaan wordt gestart. Op het tweede deel van de lijst staan bomen waarbij nader onderzoek moet plaatsvinden voordat een eventuele kapprocedure wordt opgestart.
De vaststelling van de lijst is een gevolg van het aangepaste bomenbeleid zoals dat in januari door de gemeenteraad is vastgesteld. Het nieuwe beleid maakt het onder andere mogelijk bomen die onevenredig veel overlast veroorzaken te kappen.
Tijdens de raadsvergadering in januari is door het college duidelijk gemaakt dat het niet mogelijk is om voor alle bomen in de gemeente die onevenredig veel overlast veroorzaken meteen een kapvergunning aan te vragen. Toegezegd is daarom twee lijsten te maken. Op die manier wordt inzichtelijk wat inwoners de komende tijd kunnen verwachten.
- Het college heeft nu een lijst met groene bomen vastgesteld. Dit zijn bomen in straten waarbij de waarde van de boom niet meer in verhouding staat tot de mate van overlast die de boom geeft. De procedure om tot het kappen van deze bomen over te gaan wordt zo snel mogelijk in gang gezet.
- Het college heeft ook een lijst met oranje bomen vastgesteld. Dit zijn bomen die overlast veroorzaken, maar waarbij nader onderzoek moet plaatsvinden om vast te stellen of dit onevenredig is en of de bomen eventueel voor kap in aanmerking komen.
Deze lijsten zijn tot stand gekomen door gemeentelijke gegevens samen te voegen met de ‘overlastbomen’ die eind vorig jaar bij het meldpunt ‘Bomenoverlast’ zijn binnengekomen. Er is daarbij gekeken naar aspecten als: afstand van de boom tot de gevel van een woning, de beeldbepalendheid en de vitaliteit van de boom en de overlast (aard, duur, ernst) die een boom veroorzaakt.
Voor de lijst met groene bomen wordt een kaplijst opgesteld. De gemeente zal een aanvraag voor het verlenen van de omgevingsvergunning voor ‘kappen’ doen. De lijst met te kappen bomen wordt gepubliceerd waarna een inzagetermijn van 6 weken geldt. Gedurende deze periode kunnen bezwaarschriften worden ingediend. Indien er geen bezwaarschriften zijn en het broedseizoen voor vogels (Flora- en Faunawet) ten einde is, kan overgegaan worden tot het kappen van de boom. Voor de lijst met oranje bomen geldt dat nader onderzoek noodzakelijk is. Naar gelang de resultaten wordt voor deze bomen al dan niet een kapvergunning aangevraagd.