De voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van de fietsbrug en natuurverbinding Nigtevecht gaan binnenkort starten, nu de gemeenteraad van de gemeente Stichtse Vecht unaniem heeft ingestemd met het bestemmingsplan fietsbrug Nigtevecht. Om de aanleg voor te bereiden gaat de aannemer voor de zomer enkele bomen rooien, grondonderzoeken doen en tijdelijke zandhopen plaatsen om de ondergrond te stabiliseren.
De gemeenteraad van De Ronde Venen stemde eerder in met het bestemmingsplan voor de fietsbrug met een natuurverbinding.
Ideeën uit de omgeving opgenomen in het ontwerp
Het afgelopen half jaar heeft de aannemer Ballast Nedam buurtsamenwerkingsbijeenkomsten gehouden waarbij bewoners en andere belanghebbenden uit de omgeving zijn geïnformeerd over het globale ontwerp en ideeën en suggesties ingediend hebben. Een aantal ideeën uit de omgeving is in het ontwerp opgenomen: de fietsbrug krijgt een aansluiting op de Oostkanaaldijk, naast een aansluiting op de Vreelandseweg. De brug krijgt trappen aan de oost- en westzijde, zodat de voetgangers een verkorte route kunnen nemen. Daarnaast blijft het uitzicht op het polderlandschap vanaf Gasten-Noord grotendeels behouden, doordat het fietspad naar de Vreelandseweg op maaiveldniveau wordt aangelegd en de oostelijke aanbrug langs de Oostkanaaldijk komt te liggen.
Meer recreatiemogelijkheden, beter bereikbaar en sterkere natuur
De fietsbrug en natuurverbinding worden aangelegd over het Amsterdam-Rijnkanaal op de gemeentegrens tussen Stichtse Vecht en De Ronde Venen. Daarmee kunnen fietsers en dieren het Amsterdam-Rijnkanaal oversteken. De fietsbrug zorgt voor meer recreatiemogelijkheden en betere bereikbaarheid. De brug koppelt de recreatieve fietsroutes langs de Hollandse Waterlinie en die langs de Stelling van Amsterdam. Voor fietsers uit Nigtevecht worden station Abcoude en de scholen en werkgebieden in de regio Amsterdam beter bereikbaar. Dieren kunnen door de oevers die aangepast worden, zwemmend het kanaal oversteken. Dit vergemakkelijkt de uitwisseling van fauna tussen de natuurgebieden en versterkt de natuur. De provincies Utrecht en Noord-Holland, Rijkswaterstaat en de gemeenten De Ronde Venen en Stichtse Vecht werken samen bij de totstandkoming van de fietsbrug en natuurverbinding.
Meer informatie
Meer informatie is te vinden op www.fietsbrugnigtevecht.nl.