De provincie Utrecht probeert de komende tien jaar 65 locaties met bodemverontreiniging schoon te maken. Op de lijst met 'spoedlocaties' staan of stonden tankstations, fabrieken en zelfs een schietbaan. Ook vier locaties in De Ronde Venen moeten worden gesaneerd.
Dat blijkt uit het Provinciaal Uitvoeringsprogramma Bodemconvenant 2016-2020. Voor de totale aanpak trekt de provincie 13 miljoen euro uit en wordt er samenwerking met onder meer gemeenten, waterschappen en natuurorganisaties gezocht.
Abcoude
Bij het Fort aan de Winkel, tussen Abcoude en Vinkeveen, geldt een tijdelijke beveiligingsmaatregel. Zo'n maatregel is bedoeld om blootstelling aan de verontreiniging te voorkomen. Hierbij kan worden gedacht aan het ventileren van ruimtes, het plaatsen van hekken of het ontoegankelijk maken van ruimtes. De verontreiniging zit daar vermoedelijk in een ophooglaag.
Bij het pand van de Kruidvat aan de Hoogstraat wordt al gewerkt aan het voorkomen van verspreiding. De oorzaak van de verontreinging komt daar vanwege een benzine-service-station.
Wilnis
Aan de Geerkade ter hoogte van nummer 22 wordt bodemsanering gepland. De provincie is bang dat de verontreiniging daar zich verspreid. Bij een chemische stomerij aan de Herenweg is inmiddels de sanering uitgevoerd. Daar was naast verspreiding, ook een humaan risico.
Het is de bedoeling dat eind 2016 is de onderzoeksfase van alle spoedlocaties afgerond door middel van een beschikking ernst en spoedeisendheid. Eind 2020 zijn spoedlocaties met ecologische en/of verspreidingsrisico’s gesaneerd en/of beheerst.