Als de gemeenteraad daarmee instemt, hoeven verenigingen of stichtingen met een maatschappelijk karakter voortaan geen bouwleges meer te betalen. Dat is de strekking van een voorstel dat het college van B en W op 15 maart naar de gemeenteraad heeft gestuurd. Voor verenigingen en stichtingen wordt het daarmee aantrekkelijker nieuwbouw te plegen of hun accommodaties te verbouwen of te renoveren.
Verenigingen en instellingen betalen nu, net als bijvoorbeeld bedrijven, bouwleges als zij nieuwbouw plegen of bestaande gebouwen uitbreiden of opknappen. Met die bouwleges worden kosten gedekt die de gemeente maakt om de benodigde vergunningen te kunnen afgeven. Hoeveel bouwleges betaald moet worden, is afhankelijk van de waarde van de nieuwbouw, uitbreiding of renovatie.
Het college stelt de gemeenteraad nu voor de bestaande regels te wijzigen. Als de raad daarmee instemt, ontstaat de mogelijkheid maatschappelijke verenigingen of instellingen waarvan het bestuur uit vrijwilligers bestaat, vrijstelling te verlenen voor het betalen van bouwleges. Voorwaarde is wel dat de nieuwbouw niet al geheel of gedeeltelijk door de gemeente wordt gefinancierd. Nieuwbouw, verbouw of uitbreiding van locaties wordt daarmee aantrekkelijker omdat kosten lager uitvallen.
Achterliggende gedachte is dat de gemeente maatschappelijke initiatieven wil stimuleren en mogelijk wil maken. Maatschappelijke organisaties werken veelal met vrijwilligers die gratis hun kennis en kunde inbrengen, terwijl de gemeente daar dan juist geld voor zou vragen. Dat is wat het college van B en W betreft geen goede basis om gezamenlijk te werken aan een vitale gemeente.
De gemeenteraad buigt zich waarschijnlijk in zijn vergadering van april over het voorstel.