In 1911 en 1976 werd er een zwembad in Abcoude geopend met een flinke (financiële) bijdrage vanuit de lokale gemeenschap. Ook nu pakt Abcoude de handschoen op en zoekt men naar hoe het wél mogelijk is een zwembad te behouden, ondanks dat de politieke besluitvorming heeft opgeleverd dat het huidige zwembad inmiddels is gesloten. VVD De Ronde Venen ging op woensdag 16 maart de dialoog aan met inwoners en haar eigen achterban.
Onder voorzitterschap van Hans Groenewegen hebben de ruim dertig aanwezigen constructief en inhoudelijk de uitdagingen besproken. Namens de Stichting Zwembad Abcoude gaf Corien van der Linden een toelichting op de activiteiten van de stichting. Men kijkt in de breedte naar oplossingen en hebben dit in een manifest beschreven. Er is een team van experts samengesteld waarmee innovaties kunnen worden beoordeeld en worden vertaald naar begrotingen en het al dan niet exploitabel zijn van het zwembad. Hierbij wordt wel een flinke bijdrage verwacht van de inwoners van Abcoude: als je graag een zwembad wil, wat kan je daarvoor dan doen? Maatschappelijke betrokkenheid en verantwoordelijkheid droegen in het verleden bij tot een verantwoorde exploitatie van het zwembad en de aanwezigen onderschreven de noodzaak daartoe, ook in de nieuwe situatie.
VVD fractievoorzitter Frans Lugtmeijer, ondersteund door fractieleden uit Abcoude Yvonne Welter en Rudolf van Olden, lichtte de politieke besluitvorming van de afgelopen jaren toe. De politiek worstelt met de benodigde garantstelling voor de lening die nodig is voor een nieuw zwembad. Het feit dat er al een verlieslatend zwembad in de gemeente is, in combinatie met de vele failllissementen onder zwembaden de afgelopen jaren, doet de vraag rijzen: willen we de inwoners van De Ronde Venen wel dit risico aandoen?
Namens de Stichting Abcoude Sport (SAS) gaf penningmeester Willem Jan Ruizendaal een uiteenzetting van de rol die de SAS in dit proces speelt. Als uitbater en eigenaar van de Kees Bon zaal bieden zij de gemeente momenteel de faciliteit voor de wettelijk verplichte schoolgym. De Kees Bon zaal voldoet echter niet aan de wens van twee volwaardige gymzalen waardoor een nieuwe zaal nodig is. Men heeft de overeenkomst voor de verplichte schoolgym met de gemeente dan ook opgezegd. Er zal dus een oplossing moeten komen voor schoolgym, waarbij de SAS meer dan bereid is constructief mee te werken en bij te dragen. De opbrengsten van de grond onder de Kees Bon zaal kunnen een welkom deel van de financiering uit gaan maken. Hier ontstaat dan ook een nieuwe kans: een gezamenlijke locatie en faciliteit voor het zwembad en de gymzalen, geboren uit wens en noodzaak. In die gezamelijke locatie kunnen kosten en personele bezetting voor een deel worden gedeeld.
De gemeente moet lef hebben, daar wijzen aanwezigen, de politici op. Er is een verantwoordelijkheid te nemen, bijvoorbeeld richting inwoners die zwemfaciliteiten nodig hebben om al sportend gezond oud te worden. Tegelijk is er geen volledig antwoord op de vraag of de risico’s dat wel rechtvaardigen. Echter, mogelijk brengen innovaties, maatschappelijke bijdragen, de noodzaak voor nieuwe gymzalen en een goede businesscase een nieuw zwembad alsnog binnen hand bereik.. Er moet nog veel worden uitgewerkt en afgewogen en er is afgesproken de lijnen kort te houden.