001 - Escaperoom aglemeen

Resultaten Gezondheidsmonitor: Aalsmeerders zijn gezond


Geplaatst op: 17 april 2012

De meeste Aalsmeerders voelen zich gezond, doen relatief gezien veel aan sport en drinken en roken minder dan enkele jaren geleden. Dat blijkt uit de Gezondheidsmonitor 2010 die de GGD Amsterdam heeft uitgevoerd onder Aalsmeerders van 19 jaar en ouder. Maar aandachtspunten zijn er ook. Zo is het aantal mensen met overgewicht niet gedaald en hebben veel mensen last van geluidshinder door Schiphol. Wethouder Ad Verburg: ‘Voor Aalsmeer geldt hetzelfde als voor Nederland het gaat goed met de volksgezondheid maar het kan altijd beter. De komende tijd wil ik met name gaan inzetten om leefstijl kwetsbare ouderen gezond te houden'.

In het najaar van 2010 heeft de GGD een gezondheidsmonitor uitgevoerd in Aalsmeer, Amstelveen, Ouder-Amstel, Uithoorn en Diemen. In totaal deden 3.817 inwoners mee aan het onderzoek, waarvan 793 inwoners uit Aalsmeer. Uit het onderzoek blijkt dat Aalsmeer niet sterk afwijkt van zijn buurgemeenten als het gaat om het gebruik van genotmiddelen. De landelijke doelstelling voor roken (terugdringen tot 20%) is in Aalsmeer gehaald, het aantal mensen dat ooit cannabis heeft gebruikt is lager dan in de regio en het overmatig drinken is verminderd. Dat is gunstig, maar er wordt in Aalsmeer wel meer gedronken dan in de regio. En ook autorijden onder invloed van alcohol komt in Aalsmeer vaker voor dan in de buurgemeenten.

Sportdorp Aalsmeer
Uit het onderzoek blijkt tevens dat Aalsmeerders meer bewegen en sporten dan gemiddeld (71% van de mensen beweegt voldoende tegen 57% landelijk). Het percentage inwoners met overgewicht en diabetes is stabiel, maar overgewicht komt wel vaak voor. Bijna de helft van de volwassenen heeft overgewicht en één op de zes 65-plussers heeft diabetes. Deze getallen wijken echter niet af van het landelijke beeld.

Zorg voor ouderen
Het percentage eenzame mensen in Aalsmeer ligt duidelijk lager dan in de andere regiogemeenten. Toch zijn er veel 75-plussers die last hebben van eenzaamheid (33%). Ook blijkt dat ouderen niet altijd de benodigde zorg ontvangen, bijvoorbeeld bij de persoonlijke verzorging of de dagelijkse huishoudelijke taken. In Aalsmeer is het aantal mantelzorgers hoger dan in de andere gemeenten, maar tegelijkertijd geeft 15% van de mantelzorgers (dat is omgerekend 500 Aalsmeerders) aan zich overbelast te voelen. De gang naar het Wmo-loket om ondersteuning te vragen bij huishoudelijke of zorgtaken is echter niet vanzelfsprekend: meer dan de helft van de 65-plussers is niet bekend met het Wmo-loket. Op dit punt kan nog veel winst worden behaald.

Geluidshinder
De GGD heeft ook gevraagd naar geluidshinder en de tevredenheid van mensen over de eigen woonomgeving. Uit het onderzoek blijkt dat in Aalsmeer 32% van de inwoners ernstige geluidshinder ervaart. 24% van de ondervraagden heeft last van geluidshinder afkomstig van vliegtuigen.

Aanbevelingen
De GGD doet in haar rapport verschillende aanbevelingen voor het gemeentelijk gezondheidsbeleid. U kunt alle cijfers en adviezen vinden in de factsheet van Aalsmeer. De factsheet is te downloaden via www.gezond.amsterdam.nl

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Resultaten Gezondheidsmonitor: Aalsmeerders zijn gezond

De meeste Aalsmeerders voelen zich gezond, doen relatief gezien veel aan sport en drinken en roken minder dan enkele jaren geleden. Dat blijkt uit de Gezondheidsmonitor 2010 die de GGD Amsterdam heeft uitgevoerd onder Aalsmeerders van 19 jaar en ouder. Maar aandachtspunten zijn er ook. Zo is het aantal mensen … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: