De geldigheid van het oude trekkercertificaat komt te vervallen per juli

De geldigheid van het oude trekkercertificaat komt te vervallen per juli


Geplaatst op: 2 april 2016

Het trekker rijbewijs (of T-rijbewijs) is vanaf 1 juli 2015 verplicht voor iedereen die een landbouw- en bostrekkers of een motorrijtuig met beperkte snelheid op de openbare weg wil besturen. 

Een uitzondering hierop is het voertuig die inclusief uitrustingsstuk aan de voorkant niet breder is dan 1.30 meter en wordt gebruikt voor maaien, onkruid bestrijden, vegen, sneeuwruimen, gladheid bestrijden of hondenpoep verzamelen. Wanneer voertuigen binnen de uitzondering vallen, maar voorzien zijn van de mogelijkheid om een aanhangwagen of getrokken verwisselbare machine te trekken moet de bestuurder ook in bezit zijn van het T-rijbewijs. Voor het besturen van een heftruck die breder is dan 1.30 meter moet je op de openbare weg ook in het bezit zijn van het T-rijbewijs.

Overgangsregeling:

Indien je in het bezit bent van het trekkercertificaat, hoef je geen examen te doen voor het T-rijbewijs.  De houders kunnen tot één jaar na invoering het certificaat, samen met een eigen verklaring omwisselen voor het T-rijbewijs. U heeft dus nog tot 30 juni 2016 om het certificaat op het rijbewijs bij te laten schrijven. Na deze datum is het oude certificaat niet meer geldig en zult u opnieuw examen moeten doen.

Heb je een geldig autorijbewijs met afgiftedatum van voor 1 juli 2015 en ben je minimaal 18 jaar? Dan krijg je tussen 1 juli 2015 en 1 juli 2025 het T-rijbewijs automatisch bijgeschreven bij de eerstvolgende vernieuwing van je rijbewijs. Tot die tijd mag je met je autorijbewijs een landbouw- of bosbouwtrekker (LBT) en motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS) besturen op de openbare weg in Nederland.

Indien je op 1 juli 2015 niet in het bezit was van een trekkercertificaat of het rijbewijs B moet je examen doen om het T-rijbewijs te halen. Het T-rijbewijs krijg je “gratis” bij het behalen van je C (vrachtauto) Rijbewijs. Het T-rijbewijs examen bestaat uit een theorie en praktijk gedeelte. 

Het VerkeersCollege verzorgd maandelijks een theorieopleiding voor de Tractor op de locatie in Mijdrecht. Daarnaast is er ook online lesmateriaal te bestellen via de rijschool.

Voor de praktijk wordt er gebruik gemaakt van een: New Holland T6.160 Auto Command tractor met VGM LK18 kiepwagen.  De praktijklessen worden verzorgd vanaf onze locatie in Hoofddorp of Amsterdam. (De ronde venen is geen examengebied voor het CBR)

Interesse of vragen over het nieuwe rijbewijs en de geldigheid van het oude certificaat bel: 0297-250 638 of kijk op de website: www.verkeerscollege.com


Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

De geldigheid van het oude trekkercertificaat komt te vervallen per juli

Het trekker rijbewijs (of T-rijbewijs) is vanaf 1 juli 2015 verplicht voor iedereen die een landbouw- en bostrekkers of een motorrijtuig met beperkte snelheid op de openbare weg wil besturen.  Een uitzondering hierop is het voertuig die inclusief uitrustingsstuk aan de voorkant niet breder is dan 1.30 meter en wordt … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: