001 - Escaperoom aglemeen

Lezing over aantrekkingskracht van 'hopeloos treinspoor'


Geplaatst op: 8 april 2012

Na de Algemene Ledenvergadering van de Historische Vereniging ‘De Proosdijlanden' op 19 april 2012, houdt Wim Wegman een lezing over de aantrekkingskracht van een hopeloos spoor.

Het lokaalspoor ‘de Haarlemmermeerlijnen' werd in het begin van de twintigste eeuw met gejuich ontvangen. Toen de allereerste trein op 2 augustus 1912 reed, vierden enkele plaatsen dagenlang feest. Eindelijk was er een einde gekomen aan hun isolement.
Zo op het eerste gezicht ging het de Haarlemmermeerlijnen voor de wind. Het lokaalnet kreeg lijnen naar Uithoorn, Alphen a/d Rijn en zelfs naar Mijdrecht, Wilnis, Vinkeveen en Nieuwersluis. In 1918 werd de laatste zijtak geopend, een stukje spoor tussen Nieuwveen en Ter Aar. Door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog kwam de HESM in de problemen.
De maatschappij hoopte de lijn voor 6.441.000 gulden aan te leggen, maar de hele onderneming had 10 miljoen gulden gekost. Door de toenemende concurrentie van de bus nam het aantal reizigers alleen maar verder af. In 1935 kondigde de spoorwegmaatschappij de sluiting aan van de lijnen tussen Haarlem en Hoofddorp, Leiden en Hoofddorp en Alphen en Uithoorn.
Het overgebleven deel kwam uiteindelijk bij de Nederlandse Spoorwegen in beheer. Omdat er vaak lege treinen reden geloofde de NS het wel. In 1950 schrapten ze het volledige reizigersvervoer op het net. Het goederenvervoer deed het daarna nog enkel decennia heel redelijk. In 1986 was het uiteindelijk ook daar mee gedaan. Na 75 jaar restte er voor de Haarlemmermeerlijnen alleen maar vergetelheid.
Of toch niet.. ?
Misschien kunnen uw ouders of grootouders (of u ?) zich nog een ritje herinneren met één van deze treinen of spannende verhalen er over vertellen! De moeite waard om te komen luisteren naar de heer Wim Wegman.

Wat er zo intrigerend is aan de spoorlijnen, legt journalist en schrijver Wim Wegman ons uit op de lezing van 19 april a.s. Wegman schreef de afgelopen jaren twee boeken over de Haarlemmermeerlijnen: Sporen en Sporen 2.
Hij vertelt 19 april met een groot aantal foto's en anekdotes over de geschiedenis van de lijn en over de vele restanten die nog steeds in het landschap zijn te zien. U kunt alvast een indruk krijgen op www. Haarlemmermeerlijnen.nl

De ledenvergadering en de lezing zullen gehouden worden in:
Locatie : HERVORMD VERENIGINGS GEBOUW
Adres : Herenweg 270, Vinkeveen
Aanvang : 20.00 uur

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Lezing over aantrekkingskracht van 'hopeloos treinspoor'

Na de Algemene Ledenvergadering van de Historische Vereniging ‘De Proosdijlanden' op 19 april 2012, houdt Wim Wegman een lezing over de aantrekkingskracht van een hopeloos spoor. Het lokaalspoor ‘de Haarlemmermeerlijnen' werd in het begin van de twintigste eeuw met gejuich ontvangen. Toen de allereerste trein op 2 augustus 1912 reed, … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: