Gemeente De Ronde Venen investeert in begeleiding jongeren
Om jongeren te kunnen begeleiden voor wie vroegtijdig schoolverlating dreigt of die moeite hebben aan werk te komen, investeert de gemeente De Ronde Venen in leerwerkplaats Pallas. Bij Pallas kunnen jongeren onder begeleiding van medewerkers van Reinaerde leren werken. Met het project wil de gemeente betere kansen creëren voor de deelnemende jongeren waardoor kosten op de lange termijn lager uitvallen. De totale kosten bedragen € 131.000. Hiervoor heeft Pallas subsidie tot 1 januari 2018.
In 2015 zijn twee jongerenwerkers op persoonlijke titel en door middel van onbetaald verlof gestart met het laagdrempelig begeleiden van vroegtijdig schoolverlaters en werkloze jongeren zonder startkwalificatie. Zij deden dit door het opzetten van leerwerkplaats Pallas. Hier konden jongeren praktisch aan de slag met houtbewerking, metaal, fietsentechniek, verfspuiterij en onderhoud. Doel was onder andere het aanleren van een werkritme en arbeidsvaardigheden. In het eerste jaar zijn zeventien jongeren begeleid. Vijftien van hen hebben op een positieve manier het traject afgesloten.
Met de subsidie wil de gemeente dit nuttige project langer laten bestaan.
Door uitvoering van Pallas zullen minder jongeren (langdurig) gebruik gaan maken van een bijstandsuitkering. Ook wordt voorkomen dat zij in het criminele circuit komen, met alle kosten die dat met zich meebrengt. Het project wordt uitgevoerd door één betaalde medewerker. Verder wordt gewerkt met vrijwilligers.
Kracht en succesfactoren
De kracht van Pallas is een veilige omgeving en laagdrempeligheid. Jongeren kunnen zonder indicatie terecht. Tijdens de eerste fase was Pallas gevestigd in het centrum van Mijdrecht. Deze locatie is niet langer beschikbaar. De gemeente en Reinaerde zoeken nu gezamenlijk naar een nieuwe centraal gelegen locatie in Mijdrecht.