02 - Senior  sportief actief 2e week

Project 'Gezonde voeding en Bewegen' op OBS Toermalijn


Geplaatst op: 1 april 2012

De projectweek van OBS Toermalijn in Uithoorn stond dit schooljaar in het teken van "gezonde voeding & bewegen". De Toermalijn is een van de scholen in Uithoorn die deelneemt aan JUMP-in.
JUMP-in heeft als hoofddoel een toename te realiseren van de dagelijkse lichamelijke activiteit, de sportdeelname en gezonde voeding. De GGD Amsterdam en het Amstelveens Sportbedrijf ondersteunen de scholen hierbij actief.

Maandag: flashmob
De week werd maandagmiddag 26 maart feestelijk geopend met een Flashmob. De ouders was gevraagd om deze dag om kwart over drie op het schoolplein aanwezig te zijn voor een verrassing. 's Ochtends werd de Flashmob door de kinderen ingestudeerd. Iedere groep studeerde onder leiding van dansinstructrice Carrol Buenting de Flashmob in. Nadat de bel aan het eind van de middag gegaan was kwamen alle groepen naar buiten. Maar in plaats van naar hun ouders of naar huis te gaan, stelden de kinderen zich op het schoolplein op. Meneer Ton had de stereo-installatie op het schoolplein neergezet en startte de muziek. Sanne uit groep 7 viel in voor de sportleerkracht en begeleidde de Flashmob op ongeëvenaarde wijze.

Dinsdag: smoothies op de fruitshakefiets en gastlessen diëtiste
De dinsdagochtend startten de kinderen van de groepen 1 tot en met 4 met het maken van smoothies met behulp van een fruitshakefiets. Ze fietsten op een fiets, gekoppeld aan een blender, een gezonde smoothie bij elkaar. Door te trappen op de fiets produceer je stroom, zodat de blender gaat werken. Er waren twee fietsen neergezet en de kinderen deden per tweetal een wedstrijd wie het hardst fietsen kon. Nadat iedereen zo hard mogelijk gefietst had konden de kinderen genieten van hun eigen gemaakte smoothie.
Groep 5 had deze dag een les over gezonde voeding en beweging en in de groepen 6,7 en 8 gaf een diëtiste Jolanda Brandse van Amstelring een interactieve presentatie over ‘de gezonde basis".

Woensdag: lessen en knutselopdrachten over gezonde voeding en bewegen
Woensdag verzorgden twee studenten van de opleiding Voeding & Diëtiek van de HVA Amsterdam een les over groenten en fruit voor groep 5.
De leerkrachten van de overige klassen gaven ‘gezonde' lessen aan hun eigen groep.
Woensdagavond: ouderavond met workshops kinderyoga, gezonde traktaties maken, capoeira
Voor de woensdagavond waren workshops georganiseerd voor ouders en kinderen.
Er was een workshop kinderyoga door Finy Sheils van Yogapret. Tijdens deze workshop werd ervaren hoe je door goed via je buik te ademen je hart langzamer kon laten kloppen nadat je je ingespannen had. Ook werd er op een speelse manier gemasseerd.
In de gymzaal werd door Frans Roodvoets van Capoeira Uithoorn een capoeira workshop gegeven. Capoeira is een Braziliaanse sport waarbij niet alleen gevecht en verdedigingstechnieken aan bod komen, maar ook acrobatiek, zang en het spelen van percussie instrumenten. Kinderen en ouders deden enthousiast mee, waarbij duidelijk te zien was wie het lenigst waren....
Tijdens de workshop traktaties maken voor de kinderen konden de ouders een presentatie van diëtiste Jolanda Brandse bijwonen over ‘gewichtige tussendoortjes', terwijl de kinderen een leuke maar gezonde traktatie maakten. O.a. een vette vishengel, een struisvogelspies, jungledruiven en fruitige vissen.

Donderdag: zelf bereiden gezonde schoollunch en schermclinc
Donderdagochtend werd er door iedere groep een deel van de gezonde schoollunch voorbereid. De kleuters maakten groentespiesjes, de groepen 3 en 4 fruitspiesjes, groep 5 en 6 maakten gezonde broodjes en de groepen 7 en 8 maakten smoothies. De ingrediënten van deze lunch zijn gesponsord door AH Zijdelwaard. Tijdens de lunch bleef iedereen uiteraard gezellig op school om het eigen gemaakte eten op te eten.
Als afsluiting van de projectweek hadden op donderdag middag de groepen 6,7 en 8 nog een clinic schermen. Het was maar wat spannend om met een schermjack aan, masker en wapen met elkaar te sparren!

Het is met deze projectweek wel gebleken dat voeding en bewegen niet alleen gezond is maar ook heel lekker en leuk!

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Project 'Gezonde voeding en Bewegen' op OBS Toermalijn

De projectweek van OBS Toermalijn in Uithoorn stond dit schooljaar in het teken van "gezonde voeding & bewegen". De Toermalijn is een van de scholen in Uithoorn die deelneemt aan JUMP-in.JUMP-in heeft als hoofddoel een toename te realiseren van de dagelijkse lichamelijke activiteit, de sportdeelname en gezonde voeding. De GGD … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: