De criminaliteit in De Ronde Venen is in de eerste helft van het jaar met 13 procent afgenomen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de criminaliteitscijfers over de eerste zes maanden van 2016. Met een daling van 13 procent steekt De Ronde Venen gunstig af ten opzichte van de regio. Daarin daalde de criminaliteit met 4 procent.
De criminaliteitscijfers van De Ronde Venen over de eerste zes maanden zijn voor het vierde achtereenvolgende halfjaar gedaald. In 2013 werden in de eerste zes maanden nog 994 misdrijven genoteerd, over het eerste halfjaar van 2016 waren dat er 695.
Met name het aantal woninginbraken is in het eerste halfjaar van 2016 sterk gedaald (-46 procent). Regionaal daalde het aantal woninginbraken met 8 procent. Ook het aantal geweldsmisdrijven nam in de eerste zes maanden af (-9 procent, regionaal -1 procent). Het aantal fietsendiefstallen (-22 procent), vernielingen (-39 procent) en winkeldiefstallen (-39 procent) liet in de eerste zes maanden eveneens een flinke daling zien.
Het aantal autokraken (+ 22 procent) en de meldingen jeugdoverlast (+ 16 procent) zijn in de eerste zes maanden van 2016 toegenomen. Het stijgende aantal autokraken is met name een gevolg van zogeheten mobiel banditisme waarbij rondtrekkende dieven in een wijk of in een straat toeslaan en in één nacht bij bepaalde merken auto’s bijvoorbeeld de airbags stelen. In een enkel geval gaat het om tien auto’s per nacht. Bij meldingen jeugdoverlast gaat het om klachten over jongeren die herrie of rotzooi veroorzaken.
Burgemeester Maarten Divendal is tevreden over de cijfers en de resultaten die zijn geboekt. ,,Met name de daling van het aantal woninginbraken is opvallend. Vorig jaar was er sprake van een piek in het aantal inbraken, het gevolg van een groep inbrekers die actief was. Door succesvol onderzoek van de politie, de veroordeling van verdachten en meer aandacht voor preventie, is het gelukt het aantal inbraken bijna te halveren.’’
Aan de basis van de dalende criminaliteitscijfers staat volgens Divendal de samenwerking op het gebied van veiligheid. ,,Zowel tussen instanties als tussen en met inwoners. Burgernet is daar een goed voorbeeld van, maar ook de vele Whatsapp-groepen die actief zijn in Rondeveense wijken. Via deze groepen informeren wijkbewoners elkaar over verdachte situaties en waarschuwen als dat nodig is de politie. Maar ook als inwoners niet deelnemen aan Burgernet of een Whatsapp-groep kunnen zij bijdragen aan de veiligheid in hun omgeving door in geval van verdachte situaties altijd de politie te bellen via 112.’’