Afgelopen vrijdagmiddag, 9 september, ging op de mini-film van Stichting Omgaan met Pesten in première. De film maakt deel uit van de nieuwe campagne van de stichting die aan het begin van dit schooljaar van start gaat. Op vrijdag 16 september, voorafgaand aan de week tegen pesten van 19 t/m 23 september, gaat de film om 9.00 online. De stichting nodigt alle scholen in Nederland uit om mee te kijken via de website en af te tellen tot dit moment. Na het kijken van de film kunnen scholen een vooraankondiging doen van de activiteiten die plaat vinden in de week tegen pesten.
De première was speciaal voor de jonge filmcrew van 5 t/m 13 jaar en hun gasten. Giel, Jettie, Tristan, Elske, Marit, Gioia, Ricardo, Catootje, Daphne, Dean en Chris zijn als ware filmsterren ontvangen met een rode loper. Stralend ondergingen ze deze verrassing en genoten ze ervan om in de spotlights te staan.
Mirelle Valentijn uit Wilnis, medeoprichter van de stichting, opende de première met een welkomstwoord waarin zij stilstond bij de belangrijke bijdrage die de crew levert aan de bewustwording van jong & oud van het pestprobleem en het belang om dit aan te pakken. Daarna hield ze de kinderen niet langer in spanning. Met zijn allen telden de aanwezigen af, totdat zij de film voor het eerst mochten zien.
Jezelf op film zien maakt indruk
De 8 jarige Elske vertelt dat zij zelf vaak werd gepest. Zij volgde de Sta Sterk training en heeft nu meer zelfvertrouwen en komt voor zichzelf op. Het pesten is afgenomen en daar is zij heel blij om. Ze doet mee aan het maken van de film, omdat ze zelf zo goed weet hoe naar pesten is Ze wil graag dat anderen daar ook over gaan nadenken. Ze vond het stukje in de film waar zij een helper is en het de jongen die word gepest overeind helpt en een arm om hem heen slaat erg mooi.
De 11 jarige Gioia vond de verrassing over de rode loper te mogen lopen als een echte filmster erg leuk. Al die aandacht maakte haar ook een beetje verlegen. Ze is trots op de film. Ze vond het wel een beetje gek om zichzelf terug te zien in de film, maar vond hem ook erg mooi geworden!
De filmmaakster, Sanne Vermaas van Evariste Filmproducties, vertelde aan de aanwezigen dat zij zich als vrijwilliger aan de stichting heeft verbonden om vanuit haar vakgebied meer aandacht te vragen voor het pestprobleem. Zowel Sanne als de betrokkenen bij de film, wilden een zeer korte film, die past bij een online campagne. Een film die stemt tot nadenken en gesprek, want dát is immers belangrijker dan film kijken. Daarnaast moest het een positieve film zijn. Er bestaan al veel films die ernstige pesthandelingen vertonen. Uit onderzoek naar cyberpesters (Anouk den Hamer, 2016) blijkt dat o.a. pestfilmpjes aanzetten tot negatief gedrag, omdat jongeren asociaal gedrag als normaal beschouwen. Het is een film geworden met een verrassend en positief einde.
Bijzonder is dat de film ook een ‘Making Of’ heeft opgeleverd. Omdat het een project is van jong en oud voor jong en oud maakte Elin van 13 jaar een reportage van de opnamedag. Zij schreef hiervoor met hulp van trainers het script en deed zelf de regie, hield interviews en maakte de opnames. Uiteraard werd op de première ook de ‘Making Of’ vertoond. Iedereen was onder de indruk van het eindresultaat. Voor het eerst werkte zij met een deadline en dat gaf de nodige stress. Ondanks dat laat ze zich niet weerhouden van haar plan om in de toekomst iets te gaan doen met film.
Een tweede leuke verrassing was dat twee van de ambassadeurs van de stichting, Foppe de Haan en Gert-Jan Verbeek, een persoonlijke boodschap per video voor de crew hebben gestuurd.
Vrijdag 16 september om 9.00 gaat via de website www.omgaanmetpesten.nl/mini-film online . Stichting Omgaan met Pesten nodigt iedereen uit om te gaan kijken en samen af te tellen tot het zover is. Scholen en klassen kunnen dit samen doen. Het is een goed moment om een vooraankondiging te doen van de activiteiten die gaan plaatsvinden in de week tegen pesten. In de week zelf kan terug gekomen worden op de film door middel van gesprek. De stichting verspreid vanaf de week tegen pesten van 19 t/m 23 september ‘tips voor het gesprek naar aanleiding van de film’ via de website.
De trainers van stichting Omgaan met Pesten zijn actief in heel Nederland. Scholen en andere organisaties kunnen terecht voor deskundigheidsbevordering van personeel en ouders en voor ondersteuning bij de verdere ontwikkeling van antipestbeleid. Ook geven trainers de antipestprogramma’s ‘Sta Sterk op School ‘ en ‘Omgaan met Elkaar’ aan klassen binnen het basis- en voortgezet onderwijs. Ouders kunnen hun kind aanmelden voor een buitenschoolse Sta Sterk training. In oktober en januari draait weer een cursus voor de functie van anti-pestcoördinator / coördinator sociale veiligheid binnen het onderwijs en in november begint de opleiding tot trainer omgaan met pesten. Op zaterdag 17 september is er een gratis voorlichtingsbijeenkomst van 11.00 – 13.00 in Driebergen. Kijk voor meer informatie op de website: www.omgaanmetpesten.nl
Mirelle Valentijn nam de coördinatie van de première voor haar rekening en praatte het programma aan elkaar. “Wat was het een feestelijke middag. Veel van deze kinderen hebben zelf te maken gehad met pesten en een sta sterk training gevolgd. Van kwetsbaarheid naar kracht. Dat hebben ze mij deze middag laten zien. Ik ben meer dan trots op de filmcrew en het eindresultaat!” De première vond plaats bij Walraven Nederland die ruimte beschikbaar stelde na een gemaakte beursvloermatch via de Ronde Veense Uitdaging.