Rondeveense gemeenteraad mag vier ton uitgeven
De gemeentelijke financiën zijn op orde en laten een gezond beeld zien. Dat blijkt uit de programmabegroting 2017 die het college van B en W donderdag 17 september aan de gemeenteraad heeft gestuurd. De begroting voor komend jaar sluit met een positief saldo. Ook de jaren daarna zien de financiën er zonnig uit. De gemeenteraad behandelt de begroting in zijn vergadering van 27 oktober.
De programmabegroting 2017 geeft een overzicht van alle inkomsten en uitgaven van de gemeente De Ronde Venen voor het komende jaar. In totaal geeft de gemeente in 2017 89,4 miljoen euro uit. Daartegenover staan 89,8 miljoen euro aan inkomsten.
Wethouder Alberta Schuurs (Financiën) is blij met de cijfers en de ontwikkelingen die daaraan ten grondslag liggen. ,,We hebben als gemeente een paar moeilijke financiële jaren achter de rug. Door bezuinigingen door te voeren en efficiënter te werken, zijn we er in geslaagd evenwicht in de begroting te brengen. Dat beleid is succesvol geweest, structurele uitgaven worden gedekt door structurele inkomsten en onze reserves nemen toe. Daardoor ontstaat er ruimte om te investeren in voorzieningen, onze dienstverlening, het onderwijs en onze wegen. We stellen de raad voor dat komend jaar te gaan doen. ’’
Gezonde cijfers
De gezonde financiële basis blijkt uit de cijfermatige onderbouwing. De programmabegroting sluit met een positief saldo van bijna 400.000 euro. Ook de meerjarenbegroting - een overzicht hoe de gemeentelijke financiën zich ontwikkelen - laat tot 2020 positieve cijfers zien. De reserves (de gemeentelijke spaarpot) neemt de komende jaren toe.
Ondanks de goede cijfers blijft behoedzaamheid geboden, zegt wethouder Schuurs: ,,Er zit nog een aantal onzekerheden in de begroting. Mogelijk wil het kabinet bezuinigen op de budgetten voor Jeugd en WMO die de gemeente ontvangt. Ook is de hoogte van de uitkering uit het Gemeentefonds, de belangrijkste inkomstenbron voor de gemeente, op dit moment nog niet zeker.’’
Investeren
Het college stelt de gemeenteraad voor komend jaar te blijven investeren in goede zorg en goede basisvoorzieningen. Ook duurzaamheid, (digitale) dienstverlening en bereikbaarheid krijgen extra aandacht. Dat laatste in de vorm van het aanpakken van onveilige kruisingen en wegen om de veiligheid te vergroten. Daarnaast biedt de begroting nadrukkelijk de ruimte voor de raad om met voorstellen te komen voor het positieve resultaat. Als opties noemt het college het verlagen van de belastingen, nieuw beleid, het heroverwegen van eerder geplande bezuinigingen of het verder versterken van de reservepositie (de spaarpot) van de gemeente.
Woonlasten
Belangrijk onderwerp in de begroting voor inwoners vormen de gemeentelijke woonlasten. Deze worden gevormd door de onroerende-zaakbelasting (OZB), de rioolheffing en de afvalstoffenheffing. In de begroting wordt voorgesteld de woonlasten komend jaar met het inflatiecijfer te verhogen. Dat betekent een stijging van 1 procent. Een huishouden dat uit twee personen bestaat en eigenaar is van een woning met een waarde van 300.000 euro, betaalt komend jaar 727 euro aan lokale woonlasten.
Behandeling begroting
De begroting wordt op 13 oktober besproken in een gezamenlijke commissievergadering. De gemeenteraad behandelt de begroting in zijn vergadering van 27 oktober. Deze vergadering begint om 19 uur in de raadzaal van het gemeentehuis.
De begroting kunt u downloaden op www.derondevenen.nl .