De Baat (7e)
Bijzonder geslaagd Symposium “Investeren in Gezinnen”

Bijzonder geslaagd Symposium “Investeren in Gezinnen”


Geplaatst op: 19 september 2016

Dinsdag 13 september verzamelden zich meer dan 70 inwoners en professionals uit De Ronde Venen om met elkaar na te denken over het versterken van (jonge) gezinnen. Een belangrijke insteek daarbij was hoe relaties sterk en gezond te houden als door uiteenlopende redenen  de spanning oploopt.

“Een verrassend goede opkomst, zeker met het oog op het fantastische zomerweer deze week” aldus Marianne Langkamp, coördinator van het Centrum van Jeugd en Gezin (CJG), die dit symposium organiseerde. 

De aanwezigen kregen een goed voorbereid bomvol programma voorgeschoteld bestaande uit een korte introductiefilm, twee lezingen van experts, een persoonlijke brief van een jeugdige inwoonster van onze gemeente over de scheiding van haar ouders en een zestal workshops die de verschillende aspecten rondom relaties behandelden.

De kern van de boodschap van de experts was dat relatieproblemen en de daarmee samenhangede scheidingen steeds meer een maatschappelijk probleem zijn geworden. Interessant is daarbij de rol van de overheid. Die begeeft zich sinds een paar jaar aarzelend op dit terrein, maar vooral met aandacht voor (het voorkomen van) vechtscheidingen en nog niet of nauwelijks in het preventieve voorlichtingsveld om relatieproblemen voor te zijn of vroegtijdig op te lossen. “Relaties worden toch nog veel gezien als iets exclusief voor de partners als autonome individuen. Er is sprake van een privaatrechtelijke contract (huwelijk) en de overheid wil niet ‘inbreken’ in privacy van het gezin” aldus Bregje Dijksterhuis, één van de sprekers. “Maar de feiten zijn dat scheidingskinderen worden geconfronteerd met ouderlijke gevechten, armoede, verlies van contact met één van de ouders, twee keer hogere kans op problemen, etc. Daarmee is scheiden an sich een maatschappelijk probleem: dus zou de overheid ook een rol in de preventie moeten spelen”. Wim Stam, fractievoorzitter van de ChristenUnie-SGP sluit daarop aan: “de overheid bemoeit zich wel om minder met het privédomein van mensen, dus zo gek is dat niet”.

In de zes workshops werd verder nagedacht over de verbinding met onderwijs en zorg, financiën, werk, en relatieondersteuning. De vele concrete voorbeelden en ideeën die zijn geopperd, kunnen dienen als basis voor een plan rondom preventieve relatieondersteuning. Beide experts, mevrouw Inge Anthonijsz van het Nederlands Jeugd Instituut en Bregje Dijksterhuis, benadrukken dat daarbij wel de samenwerking gezocht moet worden om versnippering en onduidelijkheid te voorkomen. Als rode draad kwam uit de workshops  naar voren dat de preventie vooral moet gaan over voorlichten, informeren en bewustwording. Concrete ideeën werden ook genoemd bijvoorbeeld  een workshop “eerste kind”, gesprekken op de consultatiebureaus, een financieel advies uur  en een laagdrempelig inlooppunt en informatie-platform (ook digitaal) waar mensen makkelijk met opvoedings-, maar ook met relatievragen terecht kunnen. 

“Het CJG gaat nu de uitkomsten evalueren en wij zullen relevante partners zoeken en samenbrengen  om concrete voorstellen uit te werken. De resultaten van deze bijzondere avond mogen zeker niet verloren gaan” zo geeft Marianne Langkamp aan. 


Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Bijzonder geslaagd Symposium “Investeren in Gezinnen”

Dinsdag 13 september verzamelden zich meer dan 70 inwoners en professionals uit De Ronde Venen om met elkaar na te denken over het versterken van (jonge) gezinnen. Een belangrijke insteek daarbij was hoe relaties sterk en gezond te houden als door uiteenlopende redenen  de spanning oploopt. “Een verrassend goede opkomst, … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: