001- Uithoorn

Aalsmeer maakt zich zorgen over overlast vliegtuigen


Geplaatst op: 27 maart 2012

Wethouder Eurich van Aalsmeer maakt zich ernstige zorgen over de overlast die gisterochtend rond 10.30 uur werd veroorzaakt door een zeer laag overvliegende McDonnell Douglas 11F. Van een huis aan de A.H. Blaauwstraat werden bijna twintig dakpannen weggeblazen. Reden voor grote ongerustheid bij zowel bewoners als de wethouder. De gemeente vraagt inmiddels om opheldering bij zowel de Luchtverkeerleiding, Schiphol als bij de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Wethouder Ulla Eurich reageert geschrokken. ‘Ik vind het onacceptabel en onveilig dat de vliegtuigen zo laag over Aalsmeerse woonwijken vliegen waardoor dergelijke schade kan ontstaan. Gelukkig zijn er deze keer geen persoonlijke ongelukken gebeurd. Mijn zorgen kaart ik met grote regelmaat aan in de overleggen waar ik als wethouder bij zit.'

Onveilige situaties
Het gemeentebestuur zal Schiphol en de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) verzoeken om op korte termijn met een oplossing te komen hoe dergelijke onveilige situaties kunnen worden voorkomen. Dakpannen kunnen worden vervangen, teruggeplaatst of vastgezet. Maar ook al zet Schiphol alle dakpannen onder de aanvliegroute van de Aalsmeerbaan vast, dan nog blijft de vraag of laagoverkomende vliegtuigen zo laag boven woonwijken mogen vliegen. De gemeente zal daarom de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) (voormalig Inspectie van Verkeer en Waterstaat) verzoeken om een onderzoek in te stellen naar de vlucht die deze schade heeft veroorzaakt. De ILT is belast met de handhaving van de regels en normen die in Nederland aan de luchtvaart zijn gesteld op het gebied van veiligheid, geluid en luchtkwaliteit. De belangrijkste vragen aan de Inspectie is: ‘Hoe heeft dit incident kunnen gebeuren?' En ook: ‘Mag een vliegtuig zo laag over een woonwijk vliegen?'

Bewonersbijeenkomst
Op woensdag 25 april wordt in Aalsmeer een bewonersbijeenkomst gehouden met Hans Alders, de voorzitter van de zogenaamde ‘Alderstafel'. De oud-minister van milieu komt binnenkort naar Aalsmeer om het Nieuwe Normen- en Handhavingsstelsel (NNHS) van Schiphol toe te lichten. Bewoners van Aalsmeer kunnen op deze bijeenkomst hun zorgen uiten en vragen stellen.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente Aalsmeer

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Aalsmeer maakt zich zorgen over overlast vliegtuigen

Wethouder Eurich van Aalsmeer maakt zich ernstige zorgen over de overlast die gisterochtend rond 10.30 uur werd veroorzaakt door een zeer laag overvliegende McDonnell Douglas 11F. Van een huis aan de A.H. Blaauwstraat werden bijna twintig dakpannen weggeblazen. Reden voor grote ongerustheid bij zowel bewoners als de wethouder. De gemeente … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: