Als het thuis niet meer gaat, als je hulp nodig hebt bij de opvoeding of als je een beperking hebt en de mogelijkheden zoekt, dan moet de beschikbare hulp zo goed mogelijk aansluiten bij de situatie. Daarom hebben vijf gemeenten in Utrecht West (De Ronde Venen, Montfoort, Oudewater, Stichtse Vecht en Woerden, samen 182.000 inwoners) de handen ineen geslagen om jeugdhulp en Wmo-hulp in te kopen bij verschillende zorgaanbieders.
Op 22 september 2016 is de samenwerking tussen de vijf gemeenten en de zorgaanbieders feestelijk bekrachtigd in het gemeentehuis te Woerden. Wethouder Hans Haring (Woerden) namens de vijf gemeenten uit Utrecht West: “Met de nieuwe contracten komen er voor onze inwoners ruim voldoende zorgaanbieders en vernieuwende werkwijzen. Inwoners kunnen zo de zorg of ondersteuning krijgen die past bij hun situatie. Voor iedere inwoners kan dat dus nèt even anders zijn.”
Meer verschillende soorten hulp
Een pluspunt is de variëteit in organisaties en instellingen die jeugdhulp en zorg aanbieden, met elk hun specifieke expertise. Van lichte ondersteuning tot intensieve behandeling als dat nodig is. Denk bijvoorbeeld aan hulp bij de opvoeding, begeleiding of dagopvang bij een lichamelijke of verstandelijke beperking, of hulp rondom agressie of drugs. Door de variëteit in het zorgaanbod hebben onze inwoners straks wat te kiezen. De vijf gemeenten geven met de inkoop van zorg en ondersteuning een verdere impuls aan de transformatie van de zorg die sinds 2015 is ingezet. Zo kunnen de gemeenten meer tegemoet komen aan de wensen en zorgbehoeften van inwoners die hulp of ondersteuning nodig hebben.
Nieuwe aanpak
Met het afsluiten van de nieuwe contracten zetten de gemeenten ook in op vernieuwing van het zorgaanbod. Zo hebben bijvoorbeeld Youké (specialistische hulpverlener voor kinderen en jongeren), WIJ 3.0 (aanbieder voor o.a. dagbesteding en toeleiding naar werk en onderwijs) en Stichting Timon (biedt hulp bij problemen met opvoeden en opgroeien) plannen ingediend voor een nieuwe aanpak in de hulpverlening en manieren van samenwerken.
De gemeenten willen inwoners beter en goedkoper helpen. Daarom zijn de gemeenten zeer gemotiveerd om hier samen met de zorgaanbieders mee aan de slag te gaan. De gemeenten verwachten veel van de vernieuwing van het zorgaanbod en zetten hier op in voor de toekomst. De gemeenten realiseren zich dat de vernieuwing van het zorgaanbod niet van vandaag op morgen is gerealiseerd. Het vergt een omslag in het denken en doen bij de gemeenten en bij de zorgaanbieders.
Inwoners blijven verzekerd van zorg
Inwoners die zorg ontvangen van een aanbieder die zich niet meer heeft inschreven, houden de zorg via deze aanbieder totdat hun indicatie wijzigt of eindigt. Nieuwe cliënten hebben ruim voldoende keuzevrijheid voor zorg in natura bij de nieuwe aanbieders. Met een PGB is het eventueel wel mogelijk om zorg af te nemen bij een niet gecontracteerde aanbieder. Zo valt er in 2017 niemand tussen wal en schip en kan tegelijk vernieuwing van het zorgaanbod worden gerealiseerd.
Kwaliteit binnen budget
Sinds 2015 regelen alle gemeente in Nederland jeugdhulp, ondersteuning om langer zelfstandig te wonen, dagbesteding, beschermd wonen en zaken op het gebied van werk en inkomen. Een deel van deze hulp kopen de gemeenten in Utrecht West gezamenlijk in bij zogenoemde ‘zorgaanbieders’. Denk bijvoorbeeld aan lichte ondersteuning, begeleiding, dagopvang, behandeling en pleegzorg. Gezamenlijke inkoop levert niet alleen een schaalvoordeel op maar ook een kwaliteitsimpuls.