Actieve Kinderboekenweek op de Schakel

Actieve Kinderboekenweek op de Schakel


Geplaatst op: 11 oktober 2016

Op donderdagmiddag 6 oktober waren het niet de meesters en juffen die het voor het zeggen hadden op basisschool de Schakel in Vinkeveen. Voor even was de school het domein van opa's en oma's van de leerlingen. Zij gaven invulling aan de voorleesmiddag, die werd georganiseerd in het kader van de Kinderboekenweek. Deze staat dit jaar in het teken staat van opa en oma. De Schakel werkt intensief aan leesprojecten op school. Gedurende de Kinderboekenweek worden dan ook elke dag extra activiteiten georganiseerd rondom lezen. 

De week werd op woensdag 5 oktober geopend door groep 8, met een korte voorstelling over het boek “Spiegeltje rondreis” van Annie M.G. Schmidt. Ook werd een gedicht voorgelezen door kinderen uit groep 6 en 7. Donderdagmiddag was het de beurt aan de opa's en oma's zelf. Door de hele school heen lazen opa's en oma's voor aan kleine groepjes kinderen. Uiteraard pasten de boeken allemaal bij het thema. Een groot succes, want hoe leuk is het om jouw oma bijvoorbeeld het verhaal “De sterkste opa van de wereld” te horen vertellen aan je klasgenootjes! 

De eerste dagen van de Kinderboekenweek zijn afgesloten met 'Lezen en Muziek'. Een leuke gecombineerde voorstelling van verhalenvertelster Elza Vis, waarin muziek een grote rol speelt. Muziekdocente Angela Strubbe wisselde de verhalen af met muzikale activiteiten. De kinderen mochten zelf instrumenten bespelen, afkomstig uit verschillende landen. 

Andere activiteiten die de Schakel organiseert in de Kinderboekenweek zijn o.a. de wedstrijd “kilometer lezen”, waarin het gaat om welke groep de boekenwurm het hardst laat groeien, en de speciale leeslessen volgens de Chambers methode. Hierin staat niet alleen het verhaal centraal, maar wordt op een speelse manier aandacht gegeven aan het het praten over boeken. “De persoonlijke beleving van de kinderen staat hierbij centraal,” aldus directeur Petra Eindhoven, “kinderen beantwoorden vragen over een boek: Wat vond je mooi? Wat vond je niet zo leuk? We motiveren de kinderen hiermee om gedachten onder woorden te brengen, dat is helemaal niet zo makkelijk. Bovendien worden kinderen met deze methode gestimuleerd meer te gaan lezen.”

De interactieve week vol leesactiviteiten wordt afgesloten met een knutselcircuit. Vanzelfsprekend ook in het thema opa en oma.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Actieve Kinderboekenweek op de Schakel

Op donderdagmiddag 6 oktober waren het niet de meesters en juffen die het voor het zeggen hadden op basisschool de Schakel in Vinkeveen. Voor even was de school het domein van opa's en oma's van de leerlingen. Zij gaven invulling aan de voorleesmiddag, die werd georganiseerd in het kader van … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: