KDO pakt totaal onverwacht de 1e periode in de 3e klasse A

Geplaatst op: 31 oktober 2016

Na vier competitie overwinningen op rij, mocht het eerste van KDO afgelopen zondag afreizen naar Leidschendam voor het duel tegen Stompwijk. De Kwakelaars hadden op voorhand één punt meer dan de ploeg uit Stompwijk en wilden er alles aan doen om dit verschil minimaal te behouden. Met een schuin oog werd er nog gekeken naar koploper SJZ, welke bij een gelijkspel tegen Voorschoten de 1e periode binnen zou slepen, dit leek een formaliteit voor selectie uit Zoeterwoude.

In Leidschendam begonnen de Kwakelaars niet scherp aan de wedstrijd. In de eerste zeven minuten van de wedstrijd moest doelman Jesper Oudshoorn al twee keer handelend optreden om een vroege achterstand te voorkomen. Jesper, die zich in de beginfase van het seizoen uitstekend heeft ontwikkeld al vaste doelman van KDO 1, deed dit met verve.
Vlak hierna waren gelukkig de eerste twee wapenfeiten voor KDO ook een feit, nadat Bart van der Tol gevaarlijk werd, maar er nog niet gescoord kon worden.

Stompwijk had in haar aanvoerder de gevaarlijkste speler in zijn team. De centrumspits was erg aanwezig en kwam vele ballen zelf ophalen vanaf het middenveld. Hierdoor kwam de thuisploeg steeds beter in de wedstrijd, terwijl KDO slordig oogde. Dit resulteerde onder ander in een grote kans voor de nummer 10 van Stompwijk, maar zijn schot ging net voorlangs. Langs de zijlijn klonk er gemor van de vele, aanwezige Kwakelse supporters, wat de Kwakelaars wakker deed schudden.

In de 28e minuut kopte Joris Kortenhorst in vrijstaande positie een bal op de lat. Even later omspeelde Joeri Stange zijn tegenstander, gaf voor op Mathijs van Rijn, die zijn harde kopbal net naast zag gaan. KDO kreeg hoop na deze kansrijke situaties en wist in 32e minuut zelfs op voorsprong te komen. Nadat Joeri Stange de bal op Menno Lingeman had aangespeeld wist laatstgenoemde de bal hard en onhoudbaar in de rechterbenedenhoek te schieten, 0-1.

Vlak voor rust ontsnapte KDO echter tot twee keer toe aan een gelijkmaker. Wederom was het Jesper Oudshoorn die het Kwakelse doel fraai schoonhield, één keer kreeg hij hierbij hulp van doelpuntenmaker Menno Lingeman, die de bal van de lijn wist weg te werken.

Kortom, KDO ging met een 0-1 voorsprong de rust in en tot groot genoegen van de Kwakelaars stond SJZ inmiddels met 2-0 achter tegen Voorschoten. Nicolaas Boys – Alphen, de andere concurrenten voor de 1e periode speelden tegen elkaar en daar was de stand 0-0.
Zodra KDO zijn voorsprong wist te vergroten tegen Stompwijk en het bleef zo op de andere velden, zou de ploeg van trainer Raymond de Jong weleens de 1e periode kunnen gaan winnen.

Met deze achterliggende gedachte begon het fanatieke KDO aan de tweede helft. Al snel naar rust was Rick Kruit dichtbij de 0-2, maar de bal schoot voor z’n voeten weg tegen de keeper aan. In de 49e minuut dacht eenieder dat het 1-1 zou worden, maar door een prachtige redding van Jesper Oudshoorn gebeurde dit niet. De nummer tien van Stompwijk leek in een leeg doel binnen te kunnen schieten, maar Jesper strekte op het juiste moment zijn been en voorkwam gejuich van de thuisploeg. De wedstrijd golfde vervolgens op en neer, waarbij de Kwakelse middenvelders veelal op zoek waren naar de aanvallers, hierdoor ontstonden er verdedigend af en toe gaten.

Naarmate de tweede helft vorderde, kregen de voetballers Bart van der Tol en Joeri Stange steeds meer ballen in hun voeten, wat het positiespel van KDO positief beïnvloedde. In de 67e minuut wist de sterk acterende Stange zijn verdediger voor bij te gaan en op doel te schieten. Zijn schot werd gered, maar in de rebound wist hij wel te scoren, 0-2. Een grote ontlading volgde aan de Kwakelse zijde, maar om periodekampioen te worden zou het doelsaldo weleens doorslaggevend kunnen gaan worden. Kortom, de Kwakelaars waren nog niet uitgeraasd en gingen op jacht naar een grotere uitslag. Onder aanvoering van de gedreven en fanatieke begeleiding langs de kant vocht KDO voor elke bal en werd hiervoor in de 70e minuut beloond in de vorm van een derde treffer. Een voorzet van KDO kon de sluitpost van Stompwijk slecht verwerken, waarna de bal op de brede borstkas van Bart Hoving terechtkwam en de 0-3 viel. Tien minuten later wist Menno Lingeman, één van de uitblinkers deze middag, zijn prima optreden te bekronen met een tweede treffer na een aanval over meerdere schijven, 0-4. Het slotakkoord leek voor de energieke invaller Thijs Plasmeijer te zijn, maar één op één met de doelman van Stompwijk, was laatstgenoemde de overwinnaar.

Na ruim negentig minuten spelen floot de scheidsrechter af en kon het vizier gericht worden op de velden in Voorschoten en Nieuwveen. Al snel werd duidelijk dat Voorschoten met 4-1 had gewonnen van SJZ, dus was Alphen de enige overgebleven concurrent. Na zenuwslopende minuten lazen de Kwakelaars uiteindelijk via Twitter dat de wedstrijd in Nieuwveen 0-0 gebleven was en dat KDO zich winnaar van de 1e periode mocht noemen.

Vol ongeloof en vreugde aan Kwakelse zijde was het gevolg. Nadat erin de eerste drie wedstrijden slechts één punt werd behaald, was de zegereeks van vijf overwinningen genoeg om aan het einde van het seizoen in ieder geval nacompetitie te spelen. Rekening houdend met de 14 gestopte selectiespelers in de zomerstop mag dit een prestatie van formaat worden genoemd voor de selectie van trainer Raymond de Jong. In de Kwakelse kantine ontspon zich na afloop een zeer spontaan en gezellig feest. Aanstaande zondag gaat KDO er alles aan doen om haar succesreeks een passend vervolg te geven. Om 14:00 uur komt dan rode lantaarndrager MMO op bezoek in De Kwakel. De ploeg uit Hoogmade wist echter afgelopen zondag haar eerste wedstrijd van het seizoen te winnen, van gemakzucht mag dus geen sprake zijn!

Opstelling KDO: Jesper Oudshoorn, Mitchel Smits, Joris Kortenhorst, Erik Verbruggen, Menno Lingeman, Rick Kruit (68e Nick Smits), Bart van der Tol, Mathijs van Rijn (88e Thijs Plasmeijer), Bart Hoving en Joeri Stange.

Na vier competitie overwinningen op rij, mocht het eerste van KDO afgelopen zondag afreizen naar Leidschendam voor het duel tegen Stompwijk. De Kwakelaars hadden op voorhand één punt meer dan de ploeg uit Stompwijk en wilden er alles aan doen om dit verschil minimaal te behouden. Met een schuin oog … Lees meer »