Gijs Ekelschot uit Mijdrecht ontving een feestelijke taart uit handen van Tympaan-De Baat: hij is de vijfhonderdste vrijwilliger. Directeur Mieke Telder is trots dat zoveel mensen zich inzetten in het welzijnswerk. ‘Het is fantastisch dat zoveel mensen hun talenten, tijd en inzet beschikbaar stellen voor een ander,’ spreekt zij. Zij hoopt dat het aantal vrijwilligers blijft groeien. ‘550 vrijwilligers is de volgende doelstelling.’
Gijs Ekelschot (67) is met pensioen, maar voelt zich nog niet oud genoeg om stil te gaan zitten. ‘Ik doe graag vrijwilligerswerk om bezig te blijven,’ vertelt hij. ‘Ik zet me in voor diverse sportclubs en zit nog steeds in besturen en commissies.’ Toch had hij het gevoel dat hij nog wel iets extra’s kon doen. Een artikel in de krant over ANWB AutoMaatje wekte zijn interesse. ‘Ik vind autorijden leuk om te doen,’ vervolgt de Mijdrechtenaar. Bovendien kan ik op deze manier iemand anders helpen. Dat vind ik fijn. Wellicht ontstaat er een leuke band met iemand. Daarnaast zorgt het doen van vrijwilligerswerk ervoor dat ik zelf bezig blijf.
AutoMaatje
Met de service van ANWB AutoMaatje stellen vrijwillige chauffeurs hun auto en hun tijd beschikbaar om anderen te brengen op plekken waar zij anders niet zouden kunnen komen. ‘De service is vooral gericht op ouderen voor wie het reizen met openbaar vervoer lastig is en die geen geld hebben voor een ritje met de reguliere taxi’, vat Liesbeth Boswijk van welzijnsorganisatie Tympaan-De Baat samen.
Het doel is de sociale cohesie van inwoners bevorderen. ‘Met ANWB AutoMaatje kunnen ouderen de deur weer even uit. Voor de klanten is het een fijne manier om nog te kunnen reizen en voor de vrijwilligers is het een dankbare vorm van vrijwilligerswerk. Elke rit betekent weer een nieuw sociaal contact: een gesprek tussen de deelnemer en de chauffeur. Bovendien kan de service een uitstekende oplossing zijn om de belasting voor mantelzorgers wat te verlagen.’
ANWB AutoMaatje is bedoeld voor incidentele hulpvragen. De chauffeur rijdt tot van deur naar deur. De klant betaalt dertig cent per kilometer, direct aan de chauffeur. Dit is niet alleen voor de benzine, maar ook voor de verdere kosten die aan de auto gemaakt moeten worden. Deelnemers die gebruik willen maken van deze service dienen zich eenmalig kosteloos te registreren bij het Servicepunt. Na de registratie kunnen zij hun verzoeken voor autoritten indienen. Het Servicepunt zoekt vervolgens een beschikbare chauffeur. De Servicepunten in De Ronde Venen zijn bereikbaar op 0297-587 600 of via info@servicepuntderondevenen.nl.