De Baat (7e)

Hard op weg naar Vrijeschoolonderwijs


Geplaatst op: 5 december 2016

Op een basisschool voor vrijeschoolonderwijs gaat het er gestructureerd aan toe, terwijl er tegelijkertijd ruimte is om de eigenheid en creativiteit van het kind te ontwikkelen. Door de afwisseling van alle verschillende vakken wordt het leren een feest. Hoe gaat dat in zijn werk en hoe ziet een schooldag er dan uit? 

Als de kinderen aankomen op school, geven ze de juf of meester een hand voordat ze de klas ingaan. Dit maakt dat er meteen contact is. Eenmaal in de klas wordt  eerst even aandacht gegeven aan het groepsaspect. Een klein opwarm-spelletje met z’n allen, of heel fysiek beginnen met een parcourtje wat de vorige dag door de leerlingen zelf is klaargezet (èn weer wordt opgeruimd).

Hierna beginnen de lessen. Iedere dag start met het zogenaamde ‘periode-onderwijs’: een aantal weken lang bijvoorbeeld Aardrijkskunde, Toneel, Geschiedenis , Dierkunde of Taal. Zo komen de kinderen helemaal in de leerstof en kan de leerkracht ook echt de diepte in gaan. Aan deze ‘periode’ wordt allerlei lesstof opgehangen.Na de eerste pauze volgen er meestal de ‘oefenuren’ in cognitieve vakken zoals taal en rekenen, waarin geoefend en individueel gewerkt wordt tot de leerstof helemaal begrepen is. Na de grote middagpauze zijn er vakken zoals tekenen, muziek en houtbewerken. In de pauzes wordt er flink buiten gespeeld.En zo komen alle aspecten van het kind elke dag aan bod. Activiteiten van ‘hoofd’ - de cognitieve vakken, ‘hart’- creativiteit en ‘handen’ - fysiek bezig zijn, wisselen elkaar steeds af.

Deze afwisseling maakt het leren effectief: de kinderen zijn geconcentreerd bezig met wat er aan bod komt en zo wordt de stof sneller eigen gemaakt. Hierdoor kunnen er meer verschillende vakken aangeboden worden.

En door deze variatie wordt het leren een feest! Vrijeschoolonderwijs gaat er van uit dat elk kind diep van binnen wil leren. Als je het kind op de juiste manier aan weet te spreken en in zijn kracht zet door het in de breedte te ontwikkelen, dan wìl het leren en gaat het leren vanzelf. “Ademend onderwijs”, wordt dit genoemd, door de afwisseling van alle aspecten. Het kind gaat met plezier naar school en voelt zich aan het eind van de dag nog steeds uitgerust.

Op de 2e informatie-avond die georganiseerd werd door de ouder-initiatiefgroep voor een Basisschool voor Vrijeschoolonderwijs  in de omgeving Wilnis/ Mijdrecht/ Uithoorn werd dit alles uit de doeken gedaan door Lieke Hobus, schoolleider op de Geert Groote School in Amsterdam. De avond was goed bezocht en de aanmeldingen voor de interesselijst van de school stromen binnen, er zijn er inmiddels 110. De volgende informatiebijeenkomst is op zaterdag 21 januari om 15.30 uur, de locatie wordt nog bekend gemaakt op vrijeschoolgroenehart.wordpress.com.

 

Laatst bewerkt op: 8 december 2016 19:59

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Hard op weg naar Vrijeschoolonderwijs

Op een basisschool voor vrijeschoolonderwijs gaat het er gestructureerd aan toe, terwijl er tegelijkertijd ruimte is om de eigenheid en creativiteit van het kind te ontwikkelen. Door de afwisseling van alle verschillende vakken wordt het leren een feest. Hoe gaat dat in zijn werk en hoe ziet een schooldag er … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: