01 - Nooit Gedacht

Bouwproject De Tuinen van Aalsmeer in zwaar weer


Geplaatst op: 13 maart 2012

Net als vele andere bouwprojecten verkeert het project De Tuinen van Aalsmeer door de aanhoudende economische crisis in zwaar weer. De nieuwe prognoses voorspellen bij ongewijzigd beleid een miljoenenverlies aan het einde van de rit. Projectwethouder Ulla Eurich: "Wij willen daarom door een extern bureau grondig laten kijken naar álle opties die we hebben om de risico's en verliezen voor de gemeente zoveel mogelijk te beperken."

De slechte prognoses waren voor het college aanleiding om te besluiten tot een second opinion. Wethouder Ulla Eurich: "We willen het gehele project tegen het licht houden. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan het aanpassen van de planning van het gehele project of van verschillende delen. Ook is het mogelijk om minder of andere typen woningen te bouwen. Het zou onverstandig zijn om deze overwegingen nu niet te maken. Op deze manier willen we komen tot strategische keuzes, waardoor de financiële risico's voor de gemeente zoveel mogelijk worden beperkt."
Vooralsnog zal daarom geen extra krediet aan de gemeenteraad worden gevraagd. Met het huidige krediet kunnen de werkzaamheden die voor de komende maanden staan gepland, worden bekostigd. De uitkomsten van de second opinion worden tegen de zomer verwacht. Na de zomer zullen college en raad bepalen hoe zij verder willen gaan met de verschillende deelprojecten.

Achtergrond
Begin 2006 werd door de gemeenteraad het startschot gegeven voor het project ‘De Tuinen van Aalsmeer', de herinrichting en ontwikkeling van het gebied van en rond de oude N201. De verlegging van de N201 bood toen de unieke kans om de twee dorpshelften aan weerskanten van de Burgemeester Kasteleinweg weer aan elkaar te verbinden en de oude dorpsstructuur in ere te herstellen. Onder de naam ‘De Tuinen van Aalsmeer' werden plannen gemaakt voor circa 350 woningen in de deelgebieden Polderzoom, Spoorlaan, Zwarteweg en Opheliahof. Ook de aanleg van de Nieuwe Aalsmeerderlaan (Noordvork) behoort tot dit project. De gemeente Aalsmeer richtte destijds samen met projectontwikkelaar Bohemen Ontwikkelbedrijf &2=1 BV op om deze plannen vorm te geven.

Verslechterde woningmarkt
Maar de wereld ziet er nu, zes jaar na dato, geheel anders uit. De aanhoudende economische crisis zorgt ervoor dat consumenten huiverig zijn om zich zwaar in de schulden te steken voor een nieuwe woning. Ook banken zijn terughoudend bij het verstrekken van hypotheken aan particulieren. Daarbij komt dat de openstelling van de nieuwe N201 aanzienlijk is vertraagd, waardoor de realisatie van de plannen alsmaar moet worden uitgesteld. Dat alles zorgt voor aanzienlijke negatieve effecten op het projectresultaat.

Verkoop woningen Spoorlaan gaat gewoon door
Desondanks wordt er hard gewerkt aan de voortgang van de plannen. Visiedocumenten en bestemmingsplannen zijn vastgesteld of in voorbereiding. Tijdens verschillende informatieavonden zijn omwonenden en het brede publiek geïnformeerd over wat er staat te gebeuren. De woningen van deelgebied Spoorlaan staan op dit moment in de verkoop. De bouw van deze woningen gaat gewoon door. Naar verwachting wordt in mei met de bouw van de modelwoning begonnen.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente Aalsmeer

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Bouwproject De Tuinen van Aalsmeer in zwaar weer

Net als vele andere bouwprojecten verkeert het project De Tuinen van Aalsmeer door de aanhoudende economische crisis in zwaar weer. De nieuwe prognoses voorspellen bij ongewijzigd beleid een miljoenenverlies aan het einde van de rit. Projectwethouder Ulla Eurich: "Wij willen daarom door een extern bureau grondig laten kijken naar álle … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: