De Ronde Venen heeft nieuwe ambtsketen, gemeentewapen en gemeentevlag

De Ronde Venen heeft nieuwe ambtsketen, gemeentewapen en gemeentevlag


Geplaatst op: 10 januari 2017

Tijdens de nieuwjaarsreceptie in de Boei in Vinkeveen is maandag 9 januari de nieuwe ambtsketen van De Ronde Venen gepresenteerd. Burgemeester Divendal droeg de ambtsketen voor het eerst tijdens het uitspreken van zijn nieuwjaarstoespraak. Ook waren in de Boei het nieuwe gemeentewapen en de nieuwe gemeentevlag te zien.

Precies een jaar geleden, tijdens de nieuwjaarsreceptie in 2016, kondigde burgemeester Divendal aan dat er een nieuw gemeentewapen zou worden ontwikkeld.  In het verlengde daarvan zou ook een nieuwe ambtsketen gemaakt worden. Hij riep inwoners op om zilver, dat zij niet meer gebruikten, te doneren. Aan die oproep is door ruim 40 inwoners gehoor gegeven. In totaal is ruim 4 kilo zilver ingezameld in de vorm van bestek, kettinkjes en armbanden. Dit is omgesmolten en gebruikt voor de nieuwe keten.

De keten is ontworpen en vervaardigd door drie lokale juweliers. Dat zijn Hartel uit Wilnis en Van Beek en Swaab uit Mijdrecht. Onderaan de keten hangt een penning met daarop op de ene zijde het nieuwe gemeentewapen van De Ronde Venen en op de andere zijde het Nederlandse wapen. In de schakels van de keten zijn schildjes verwerkt met daarop kenmerkende gebouwen of bruggen uit de acht kernen van de gemeente: de kerk in Amstelhoek, het gemaal in De Hoef, de kerk in Vinkeveen, de molen in Wilnis, het raadhuis in Mijdrecht, de ophaalbrug in Baambrugge, de kerk in Waverveen en het gemeentehuis in Abcoude. De illustraties op de keten zijn gemaakt door Rob Ramp.

Burgemeester Maarten Divendal is onder de indruk van de nieuwe keten, die hij op de dag van de presentatie voor het eerst zag. ,,Ik vind het niet alleen een hele mooie keten, maar ook bijzonder. De wijze waarop hij tot stand is gekomen, is uniek voor Nederland. Het is voor het eerst dat een ambtsketen is vervaardigd uit het zilver dat door inwoners beschikbaar is gesteld. Ook uniek is dat de keten is gemaakt door lokale juweliers, die belangeloos hun vakmanschap en vaardigheden ter beschikking hebben gesteld. Daarmee is het echt een ambtsketen geworden van iedereen, in plats van  een keten voor de burgemeester.’’

Van het vervaardigingsproces van de ambtsketen is een korte film gemaakt. Daar wordt momenteel de laatste hand aan gelegd. De film is vanaf donderdag 12 januari via de gemeentelijke website te bekijken.

Tegelijkertijd met de nieuwe ambtsketen is ook het nieuwe gemeentewapen en de nieuwe gemeentevlag gepresenteerd. Het gemeentewapen is in overleg met de historische vereniging De Proosdijlanden en de historische kring Abcoude/Baambrugge tot stand gekomen. Daarvoor is een procedure doorlopen bij de Hoge Raad van Adel. Koning Willem-Alexander heeft het wapen officieel aan de gemeente toegekend.

In het nieuwe gemeentewapen zijn de wapens van de voormalige gemeenten De Ronde Venen en Abcoude gecombineerd. Het wapen bestaat uit vier delen met een dwarsbalk. In het zogenoemde eerste kwartier staat het Lam Gods dat Mijdrecht representeert, in het tweede kwartier de sleutels van Abcoude-Proostdij, in het derde kwartier de vink in goud van Vinkeveen en Waverveen en in het vierde kwartier de zuilen van Abcoude-Baambrugge. In het midden  is in een dwarsbalk de slang uit het wapen van Wilnis te zien.

Ter gelegenheid van de onthulling van de ambtsketen en het gemeentewapen is in de hal van gemeentehuis, ingang Raadhuisplein, een kleine tentoonstelling ingericht. Hier zijn de oude wapens te zien plus de oorkondes van de voormalige gemeentes waaruit het huidige De Ronde Venen bestaat. Ook zijn daar in een vitrine de ambtsketens te zien van de voormalige gemeenten.

Op basis van het nieuwe gemeentewapen is ook een gemeentelijke vlag ontworpen. In de vlag zijn de elementen uit het wapen verwerkt. De vlag is ontworpen door Marco van Daalen van de Mijdrechtse Vlaggenclub. De vlag is in verschillende maten te bestellen via de website www.vlaggenclub.nl. De gemeentelijke vlag krijgt een permanente plek naast de Nederlandse vlag aan de gevel van het gemeentehuis.

De ambtsketen, het gemeentewapen en de gemeentevlag zijn gisteravond door honderden mensen bekeken tijdens de drukbezochte nieuwjaarsreceptie en kramenmarkt in de Boei. Inwoners en verenigingen die een mooie plek wisten voor de nieuwe gemeentevlag, maakten kans een gratis vlag te winnen. In totaal zijn er negen uitgedeeld. In zijn nieuwjaarstoespraak besteedde burgemeester Divendal niet alleen aandacht aan de nieuwe ambtsketen, de vlag en het gemeentewapen, maar ging hij ook in op ontwikkelingen voor het komend jaar. Een speciaal dankwoord was er voor verkeersregelaar Frank Zaal. Als vertegenwoordiger voor de 350 verkeersregelaars in de gemeente ontving hij uit handen van gemeente, politie en brandweer een blijk voor waardering voor zijn inzet om het verkeer te regelen als politie en brandweer moeten optreden.Laatst bewerkt op: 10 januari 2017 11:36

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

De Ronde Venen heeft nieuwe ambtsketen, gemeentewapen en gemeentevlag

Tijdens de nieuwjaarsreceptie in de Boei in Vinkeveen is maandag 9 januari de nieuwe ambtsketen van De Ronde Venen gepresenteerd. Burgemeester Divendal droeg de ambtsketen voor het eerst tijdens het uitspreken van zijn nieuwjaarstoespraak. Ook waren in de Boei het nieuwe gemeentewapen en de nieuwe gemeentevlag te zien. Precies een … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: