De gemeente De Ronde Venen gaat in 2017 versneld verder met waar in het in 2016 mee begonnen is. Inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt de ondersteuning bieden waar behoefte aan is. Deze vraaggerichte manier van werken biedt perspectief op werk of scholing. Het werkcentrum heeft haar deuren in juli 2016 geopend. Van de eerste groep die het programma volledig heeft afgerond, is inmiddels iedereen aan de slag.
,,Via een vraaggerichte aanpak willen we de kans op werk vergroten. Samen met de inwoner brengen we in beeld waar de behoefte ligt. Zo willen wij er voor zorgen dat iedereen meedoet aan de maatschappij. Want iedereen kan wat doen, betaald of onbetaald ’’, aldus wethouder Anco Goldhoorn.
In totaal verstrekt de gemeente De Ronde Venen ruim 400 bijstandsuitkeringen per maand. Het werkcentrum faciliteert de inwoner om te kunnen participeren in de maatschappij. Het Werkcentrum heeft in de loop van het jaar met iedereen die een uitkering ontvangt contact. Het werkcentrum begeleidt naar werk of scholing omdat een uitkering vaak niet de oplossing is van onderliggende problemen. Het doel van het werkcentrum is de participatie in de maatschappij én de kans op werk te vergroten. Via het werkcentrum kunnen (sollicitatie) trainingen gevolg worden. Daarnaast bemiddelt het centrum naar werk, stage, vrijwilligerswerk of een werkervaringsplek. De uitkeringsgerechtigde en de medewerker van het werkcentrum bepalen samen waar iemand het best kan worden geplaatst. De trainingen van het werkcentrum combineren een persoonlijke aanpak en groepsdynamiek. Met andere woorden: deelnemers helpen elkaar ook bij het bereiken van persoonlijke doelen.
Goldhoorn: ,,De begeleiding van mensen naar werk is hard nodig. We weten jaarlijks zo’n 175 mensen naar betaald werk te begeleiden. Op de instroom hebben wij geen invloed, door de uitstroom te verbeteren kan het tij worden gekeerd.’’ Behalve het Werkcentrum zijn ook de website www.derondevenerwerkt.nl en het maatjesproject lokale initiatieven die er voor zorgen dat meer inwoners participeren aan de samenleving. De website www.derondevenerwerkt.nl is een samenwerking van ondernemers in de gemeente, welzijnsorganisatie Tympaan de Baat en de gemeente. In het maatjesproject worden bijstandsgerechtigden gekoppeld aan een inwoner, die deskundig is op het gebied van coaching. Hij of zij geeft zijn maatje persoonlijk adviezen op de verschillende leefgebieden van de inwoner om deel te kunnen nemen aan de maatschappij.