Zenuwslopend slot bij De Vinken A1

Geplaatst op: 13 februari 2017

Met Lisette van der Leeden, Lotte Bouwman, Finn Kroon en Bart van Eenennaam in de aanval en Lisa van Diemen, Fenne Claassen, Dylan Bras en Timo Pronk in de verdediging startte de Vinkeveense Jumbo-ploeg ietwat afwachtend aan de wedstrijd. Waren het de zenuwen? Plaatsfouten en korte aanvallen kenmerkten de openingsfase. Ook Luno deelde in de malaise.

Na vijf minuten volgde een korte opleving. Door doelpunten van Lisette, Dylan en Lotte kwam De Vinken op een 3-2 voorsprong. Beide ploegen hadden moeite met scoren. Dat bleek ook wel, want gedurende ruim tien minuten werd er niet gescoord.

Het was Finn Kroon die de ban brak en 4-2 aantekende. Gezien het spelbeeld wel terecht, want De Vinken had langere aanvallen en creëerde meer kansen en schoten. Halverwege de eerste helft kwam de wissel, Tom Vis uit de B1 in plaats van de net herstelde Bart van Eenennaam, toch wat vroeger dan verwacht. Invloed op het spel had het geenszins. Tot aan de rust bleef De Vinken de betere ploeg, zonder echt goed te spelen. Vlak voor rust, toen de stand 5-5 was, brak de beste periode van De Vinken aan. De lange heren Timo en Dylan steunden de gevaarlijke dames Fenne en Lisa en zij scoorden dan ook 6-5 en 7-5.

Na rust was het Luno dat in eerste instantie het heft in handen nam. Nonchalant verdedigen, iets wat de Vinkenploeg wel vaker overkomt, werd door de bezoekers vakkundig afgestraft en binnen een paar minuten was de stand weer gelijk getrokken: 7-7.

Een gelijkopgaande strijd ontstond. Het werd 8-8 en vervolgens 9-9. Een fase waarin de verdedigers het beter voor elkaar hadden dan de aanvallers. Bij De Vinken hield het jonge vak, onder aanvoering van Lotte, het goed dicht. Het aanvalsvak daarentegen speelde een te laag bal- en looptempo en vulde elkaar niet goed aan. Dat wat in de laatste vijf minuten van de eerste helft wel goed ging, lukte nu voor geen meter.

Desondanks liep de thuisploeg uit naar 11-9 (doelpunten Timo en Fenne). Wederom niet goed opletten in de verdediging betekende direct na de vakwisseling de 11-10. Maar toen Finn met nog een paar minuten op de klok 12-10 scoorde, leek het kwartje toch nog de goede kant op te vallen.

Daar dacht Luno echter anders over. Twee verre afstandsschoten van hun gevaarlijkste heer betekende 12-12 en een zeer spannende laatste minuut brak aan. Daarin kregen beide ploegen nog enkele fraaie kansen. De laatste was voor De Vinken, maar helaas voor het meelevende thuispubliek draaide die net uit de korf. Kortom: een gelijkspel waar beide ploegen mee kunnen leven. Zeker ook omdat de concurrenten Atlantis en EKVA gelijk speelden.

Zo blijven de onderlinge verschillen aan kop ongewijzigd: Luno 10-15, De Vinken 7-12, Atlantis 9-12 en EKVA 9-11. Volgende week de kraker tegen Atlantis. Deze week zullen de puntjes (o.a. geconcentreerd verdedigen, loop- en baltempo en vertrouwen in het schot) nog eens goed op de i gezet moeten worden, want de ploeg kan veel beter dan het tegen Luno liet zien. En dat zal tegen Atlantis ook nodig zijn.

De Vinken A1 doet het dit jaar prima in de zaal en heeft nog zicht op het kampioenschap. De tegenstander van afgelopen zaterdag, Luno uit Lunschoten heeft dat ook. Voor beide ploegen stond er dus heel wat op het spel. Met Lisette van der Leeden, Lotte Bouwman, Finn Kroon en … Lees meer »