Strijdend KDO rekent in streekderby af met directe concurrent FC Aalsmeer

Geplaatst op: 6 maart 2017

Na het jammerlijke 1-1 gelijkspel van vorige week tegen WVC, stond voor KDO afgelopen zondag de streekderby tegen FC Aalsmeer op het programma. In Aalsmeer moest een belangrijke horde genomen worden in de strijd om het kampioenschap in de derde klasse A. De thuisploeg, die na de winterstop al haar wedstrijden wist te winnen, had op voorhand zes punten minder dan de Kwakelaars. Kortom, om zicht te houden op directe promotie moest FC Aalsmeer drie punten pakken tegen KDO. Trainer Raymond de Jong kon in de streekderby niet beschikken over Bart van der Tol, die kampte met een hamstringblessure en Joris Kortenhorst. Gelukkig waren Rick Kruit en Mitchel Smits weer fit, waardoor beide passievolle spelers in de Kwakelse basiself konden starten.

In het begin van de wedstrijd was al snel duidelijk dat de Kwakelaars de boventoon voerden in Aalsmeer. KDO ging direct fel de duels in en liet hiermee blijken volop te willen strijden voor zijn koppositie. In de 16e minuut werden alle Aalsmeerse plannen in de kiem gesmoord toen Nick Smits de openingstreffer voor KDO aantekende. Jim Klijn wist vanuit een vrije trap aan de linkerkant van het veld Smits te bereiken. Nick liep in bij de tweede paal en verraste met een harde volley doelman Veldman van dichtbij, 0-1.

FC Aalsmeer kwam er in de eerste helft mondjesmaat uit. In de 30e minuut kreeg de thuisploeg een mogelijkheid, maar de bal ging uit een corner net naast. Onder steeds slechtere weersomstandigheden was met name Rick Kruit aan de rechterkant diverse malen zijn tegenstanders te slim af. Dit tot groot genoegen van de goedgevulde ‘rood wit getinte’ tribune. In de 38e minuut werd de bal vanaf de rechterkant in het zestienmetergebied gebracht door KDO. Met hand, borst, arm en voeten wist Richard de Vries, de rechtsback van FC Aalsmeer, uiteindelijk onder controle te krijgen. De scheidsrechter wees resoluut naar de penaltystip, waardoor Rick Kruit vanaf elf meter mocht aanleggen. Kruit, vorige week toekijkend vanaf de zijlijn, zag de doelman Veldman naar links duiken, waarna Rick de bal vakkundig in de rechterhoek schoot, 0-2. Met deze stand werd ook de rust bereikt.

In de tweede helft kwam de regen met bakken uit de lucht en was het voor de Kwakelaars zaak om het achterin dicht te houden. Dit lukte relatief eenvoudig, puur omdat het bij FC Aaslmeer ontbrak aan creativiteit en KDO als collectief vocht voor elke meter. In de 57e minuut kregen de Kwakelaars de eerste kans van de tweede helft. De energieke Menno Lingeman wist met een fraaie solo aan de rechterkant uiteindelijk Bart Hoving in kansrijke positie te zetten. Het schot van Hoving kon echter worden gekeerd door de Aalsmeerse verdediging. Het elftal van Marco Broganje ging naarmate de wedstrijd vorderde steeds harder de duels in om de snelle Kwakelse aanvallers in bedwang te houden. Saillant detail was het dat FC Aalsmeer in de 84e minuut voor het eerst KDO-doelman Jesper Oudshoorn aan het werk zette. Na een zeer makkelijk gegeven vrije trap op de rand van het zestienmetergebied kon Oudshoorn het schot van Mark Schut uit de kruising tikken.
Twee minuten later kon Mathijs van Rijn een knappe actie van Joeri Stange bekronen met het Kwakelse doelpunt. De ongelukkig spelende spits van KDO raakte de bal echter verkeerd, zodat FC Aalsmeer een grotere afstraffing bespaard bleef. De thuisploeg was in de slotfase niet meer bij machten om een aansluitingstreffer te maken, zodat de Kwakelaars de wedstrijd rustig uit konden spelen.

Door deze zwaarbevochten en verdiende overwinning heeft KDO negen punten meer dan FC Aalsmeer, die pas op de plaats zal moeten maken. Een andere concurrent Rijnland verloor ook (2-4 tegen Voorschoten), waardoor de titelstrijd zal gaan tussen KDO en Alphen. Aanstaande zondag spelen de Kwakelaars om 14:00 uur in Hoogmade tegen rode lantaarndrager MMO.

Opstelling KDO: Jesper Oudshoorn, Mitchel Smits, Jim Klijn, Timo Kas, Erik Verbruggen, Menno Lingeman, Rick Kruit (61e Thijs Plasmeijer), Nick Smits, Mathijs van Rijn, Bart Hoving en Joeri Stange.

Dit verslag is geschreven door: Paul Hogerwerf

Na het jammerlijke 1-1 gelijkspel van vorige week tegen WVC, stond voor KDO afgelopen zondag de streekderby tegen FC Aalsmeer op het programma. In Aalsmeer moest een belangrijke horde genomen worden in de strijd om het kampioenschap in de derde klasse A. De thuisploeg, die na de winterstop al haar … Lees meer »