Gemeente Aalsmeer subsidieert ondersteuning mantelzorgers
Dementie is een groeiend probleem in Nederland en dus ook in Aalsmeer. Voor mantelzorgers en kinderen van een dementiepatiënt kan de zorg erg zwaar zijn. De gemeente Aalsmeer subsidieert daarom twee projecten van Zorgcentrum Aalsmeer om hen daarbij te ondersteunen. Wethouder Ad Verburg: "Het is zo belangrijk voor direct betrokkenen om zich gesteund te voelen. Zo kunnen zij de situatie veel beter aan."
In Aalsmeer wonen ruim 400 mensen met een vorm van dementie. Omdat de bevolking vergrijst en we steeds ouder worden, zal dat aantal de komende jaren alleen maar toenemen.
Voor mensen met (beginnende) dementie is Zorgcentrum Aelsmeer in 2007 begonnen met een ontmoetingsgroep, waar inmiddels zo'n 50 mensen gebruik van maken. De Ontmoetingsgroep Aalsmeer biedt twee tot vier dagen per week ondersteuning aan mensen met dementie, waarbij zij een dagprogramma krijgen met onder andere spel, bewegingstherapie en geheugentraining.
Zorgen delen
Maar alleen mensen met dementie begeleiden is niet voldoende, zegt Ellen Millenaar, coördinator van de ontmoetingsgroep. "Er moet ook aandacht zijn voor de mantelzorgers en kinderen van dementiepatiënten. Zorgen voor iemand met dementie is een zware taak en mantelzorgers lopen grote kans overbelast te raken. Het is heel belangrijk dat zij weten waar zij met hun vragen naar toe kunnen, dat zij handvatten krijgen over hoe je 't beste met een dementiepatiënt kunt omgaan en dat zij een plek hebben waar zij hun ervaringen kunnen delen." Het Zorgcentrum Aelsmeer is daarom in 2010 begonnen met gespreksgroepen voor lotgenoten. Mantelzorger Annie van Voorn maakte daar het afgelopen jaar dankbaar gebruik van. Annie: "In het begin vond ik de ziekte van mijn man heel moeilijk te aanvaarden. En veel mensen in je omgeving hebben geen idee hoe zwaar het is. In de gespreksgroep voor lotgenoten kun je je verhaal kwijt, je hoeft voor niemand iets op te houden. Iedereen zit in hetzelfde schuitje, ik heb daar heel veel steun aan." Mantelzorger Ton van Houten herkent haar verhaal: "Mensen denken: ach, dat doe je wel. Maar eigenlijk zouden ze eens een dag mee moeten meelopen om te ondervinden hoe zwaar het is." Coördinator Ellen vult aan: "We geven mensen ook informatie over de mogelijkheden die er zijn als de dementie verslechtert. Dat geeft wat meer vertrouwen voor de toekomst."
Ook steun voor kinderen
Daarnaast is het Zorgcentrum gestart met het organiseren van gespreksbijeenkomsten voor kinderen van mensen met dementie. De kinderen van Annie van Voorn hebben hieraan deelgenomen. Annie: "Ik ben heel blij dat mijn kinderen nu beter weten wat het betekent om voor iemand te zorgen die dementie heeft. Daar kan ik nu beter met mijn kinderen over praten." Mantelzorger Ton: "Je bent toch bang om ze te belasten."
Volgens coördinator Ellen is de kennis over het onderwerp bij kinderen van een dementiepatiënt vaak matig. "We horen vaak van mantelzorgers: mijn kind begrijpt het niet. Ook merken we vaak dat kinderen niet weten hoe ze hun gezonde ouder moeten ondersteunen. Ze hebben zelf vaak hun handen vol aan werk, kinderen en het huishouden en weten niet hoe ze dit er ook nog bij moeten doen. Ik zeg daarom altijd: probeer in contact te blijven, praat erover, dat heeft de gezonde ouder nodig. Zo voorkom je dat de mantelzorger zich in de steek gelaten voelt. Ook kijken we samen op welke manier ze tot steun kunnen zijn, zonder dat ze daar zelf aan onderdoor gaan."
Subsidie gemeente
Gemeente Aalsmeer heeft onlangs besloten deze twee bijzondere projecten voor twee jaar te subsidiëren. Wethouder Ad Verburg: "Ondersteuning van mantelzorgers en kinderen van dementiepatiënten is heel belangrijk. Zo voelen ze zich minder belast en kunnen ze de zorg beter volhouden. Omdat Aalsmeer vergrijst, zal deze problematiek alleen maar toenemen. Voor ons als gemeente is het belangrijk om hierop in te spelen, want wij nemen steeds meer taken over van de rijksoverheid en provincie, waaronder ook de AWBZ. Ik zou daarom deze subsidie graag structureel maken."
Coördinator Ellen is heel blij met de subsidie. "We willen graag zoveel mogelijk mensen ondersteunen door een soort centraal loket te zijn voor mensen met dementie, mantelzorgers en professionals. Ook willen we nog meer professionals en instellingen hierbij betrekken, zodat we meer en betere zorg kunnen leveren."
Niet-pluis gevoel
Zo zou Ellen in de nabije toekomst ook graag meer aandacht geven aan vroegsignalering van dementie. "Vaak hebben mensen zelf of hun partners al een ‘niet-pluis gevoel', maar kan door medici nog niet officieel dementie worden gediagnosticeerd. Dan kom je officieel niet voor hulp in aanmerking. Maar hier wordt niemand geweigerd, ook niet als je alleen maar twijfels hebt. Onze deur staat voor iedereen open. We willen dé plek zijn voor iedereen die ondersteuning nodig heeft of vragen heeft over dementie." Wethouder Ad Verburg: "Ik ga me in ieder geval sterk maken voor dit prachtige initiatief."
Informatiebijeenkomst dementie
Op vrijdag 16 maart van 10.00 tot 11.30 uur organiseert Zorgcentrum Aelsmeer samen met Steunpunt Mantelzorg een informatiebijeenkomst in gebouw Irene (Kanaalstraat 12) over wat de casemanager dementie kan betekenen voor mantelzorgers en andere geïnteresseerden. Voor meer informatie en aanmelding kunt u contact opnemen met coördinator Ellen Millenaar, tel: 06 - 22468574.