001 - Escaperoom aglemeen
De 4 mei herdenking gemeente Uithhoorn

De 4 mei herdenking gemeente Uithhoorn


Geplaatst op: 25 april 2017

In gemeente Uithoorn heeft de 4 mei herdenking niet alleen betrekking op de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Wij staan ook stil bij de slachtoffers die gevallen zijn bij andere oorlogen, geweld of vredesmissies (bijvoorbeeld de Balkanoorlog, de vluchtelingen uit Iran, Irak en Syrië, terroristische aanslagen, e.d.).  Vrijheid, verdraagzaamheid en vrede is niet vanzelfsprekend, zeker in 2017 en belangrijker thema dan ooit. De 4 mei herdenking is daar een goed moment voor.

De leerlingen van alle scholen in onze gemeente hebben zich goed kunnen voorbereiden op de 4 mei herdenking. Dankzij het Initiatievenfonds Uithoorn en de medewerking van de bezitter van de originele film “Uithoorn, het gaat goed….”  kreeg elke school 35 readers waarin het leven in Uithoorn gedurende de oorlog belicht wordt. 

Op 3 mei keert Jack Aldewereld terug naar Uithoorn waar zijn ouders en broers gewoond hebben tijdens de oorlog. Alleen Jack en zijn zusje Fanny hebben de oorlog overleefd. ’s Avonds om 19 uur zal Jack in de Stationsstraat (bij Brasserie Du Nord) een plaquette onthullen met daarop de namen van onze oorlogsslachtoffers. Aansluitend zal hij om 20 uur in de Thamerkerk zijn oorlogsverhaal vertellen. De toegang is gratis, het aantal plaatsen beperkt. Voorafgaand aan en direct na afloop van de lezing kunt u een bescheiden tentoonstelling zie

Op 4 mei  geeft Jack Aldewereld een besloten gastles op twee scholen over “zijn oorlog”

Op 4 mei om 19.30 uur start de herdenking vanuit het Oranjepark met een stille tocht. Slagwerkers van KnA gaan voorop met omfloerste trom. Bij het Stiltemonument tegenover de Thamerkerk wordt de Last Post gespeeld en is het om 20 uur twee minuten stil, afgesloten door het zingen van twee coupletten van het Wilhelmus. Daarna volgt een toespraak door de burgemeester, mevrouw Oudshoorn-Tinga. Zij zal namens de
gemeente een krans leggen, gevolgd door Jack en Ina Aldewereld. Daarna is de bloemenhulde door inwoners en organisaties uit de gemeente Uithoorn. Iedereen wordt nadrukkelijk verzocht om bloemen mee te nemen. Aansluitend is er een kort programma binnen in de Thamerkerk met o.a. muziek en voordracht..

Wij nodigen u van harte uit om deel te nemen aan deze herdenking.

Voor actuele informatie verwijzen wij u graag naar www.facebook.com/4meiUithoorn of www.facebook.com/InUithoorn.

Evenementen rondom 4 / 5 mei

Rondom de nationale herdenking zijn er een aantal evenementen in Uithoorn en De Kwakel.

3 mei Henk Muis is Jack Alderwereld

Wanneer: woensdag 3 mei 2017, 20.00 - 23.00 uur
Locatie: Thamerkerk Amsteldijk Noord

Henk Muis uit Brunssum ontdekte vele jaren na de Tweede Wereldoorlog dat hij eigenlijk Jack Aldewereld heet. Hij volgt het spoor terug naar de woonplaats van het gezin waarin hij op 2 maart 1943 geboren werd. Het gezin Aldewereld kwam uit Uithoorn en was in 1942 gedwongen naar Amsterdam te verhuizen. Op 3 mei 2017 om 20.00 uur geeft Jack Aldewereld een lezing in de Thamerkerk in Uithoorn. In de Thamerkerk is tevens een minitentoonstelling over Uithoorn in de oorlog.

4 mei herdenking Uithoorn

Wanneer: 4 mei, 19.00 – 20.30 uur
Locatie: Oranjepark Thamerdal, Stiltemonument Amsteldijk-Noord Uithoorn

Op 4 mei 2017 begint er om 19.30 uur een stille tocht begeleid door slagwerkers, met omfloerste trom, vanuit het Oranjepark naar het Stiltemonument. De stille tocht gaat onder andere via o.a. de Dorpsstraat, Wilhelminakade naar het Stiltemonument toe.

De herdenking zal plaats vinden op en in de nabijheid van het Stiltemonument en het plein voor de Thamerkerk en begint om exact 19.58 uur met het blazen van de Last Post gevolgd door twee

minuten stilte. Na de twee minuten stilte speelt het Nationale Volkslied Het Wilhelmus.

Hierna volgt de bloemenhulde door de Gemeente Uithoorn vertegenwoordigd door Burgemeester en Wethouders van Uithoorn, gevolgd door maatschappelijke instellingen en door bezoekers aan de plechtigheid. Ook vinden er diverse toespraken plaats. Na de ceremonie kunnen bezoekers weer

huiswaarts keren of een programma volgen in de Thamerkerk.

Buurtbewoners worden uitgenodigd de herdenking bij te wonen en een bloem mee te nemen.

In de Thamerkerk is tevens gelkegenheid omde minitentoonstelling Uithoorn in de oorlog te bezoeken.

4 mei herdenking De Kwakel

Wanneer: donderdag 4 mei 2017, 19.15 uur - 21.00 uur
Locatie: Egeltjesbos De Kwakel

Het 4 mei comité De Kwakel, organiseert dit jaar voor de negende keer een 4 mei herdenking. Deze vind plaats in het Egeltjesbos, achterin de Kuil. Vanaf 19.15 uur kan er verzameld worden, waarna even voor half 8 de herdenking zal aanvangen. Tijdens deze herdenking zal er door middel van een overdenking, gedichten en muziek worden stilgestaan bij het landelijke thema. Dit jaar luidt het thema ‘De kracht van het persoonlijke verhaal’. 

Even voor 20.00 uur zal door de trompettist de taptoe worden ingezet, hierna volgen er twee minuten stilte. Na de twee minuten stilte zal er een kranslegging plaatsvinden, waarna alle bezoekers de gelegenheid krijgen om een roos bij het tijdelijke stiltemonument te leggen. Deze rozen zullen bij de herdenking aanwezig zijn.

Bevrijdingsvuur komt naar Uithoorn

Wanneer: vrijdag 5 mei 2017, 09.45 - 11.00 uur
Locatie: Gemeentehuis Uithoorn

Het bevrijdingsvuur komt naar de gemeente Uithoorn. Sportclub AKU brengt het vuur vanuit Wageningen naar Uithoorn. De jaarlijkse ontsteking van het bevrijdingsvuur herinnert ons eraan hoe kwetsbaar en kostbaar vrijheid is. Op 4 mei haalt de sportclub het vuur op vanuit Wageningen en vervolgens zal men, met het vuur, onder begeleiding naar Uithoorn rennen. Omstreeks 10.00 uur wordt het bevrijdingsvuur verwacht in de gemeente Uithoorn en zal het bevrijdingsvuur met een korte ceremonie met de Burgemeester van Uithoorn worden ontstoken bij het gemeentehuis.

Het bevrijdingsvuur zal op 5 mei vervolgens de hele dag branden bij het Gemeentehuis van Uithoorn.

In de hal van het Gemeentehuis is ook een kleine expositie over Uithoorn in de oorlog te zien.

U bent van harte uitgenodigd om deze gebeurtenis mee te maken.


Laatst bewerkt op: 25 april 2017 14:35

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

De 4 mei herdenking gemeente Uithhoorn

In gemeente Uithoorn heeft de 4 mei herdenking niet alleen betrekking op de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Wij staan ook stil bij de slachtoffers die gevallen zijn bij andere oorlogen, geweld of vredesmissies (bijvoorbeeld de Balkanoorlog, de vluchtelingen uit Iran, Irak en Syrië, terroristische aanslagen, e.d.).  Vrijheid, verdraagzaamheid en … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: