001 - Homan Zonnepanelen

Klas 2 van VLC op maatschappelijke stage


Geplaatst op: 23 februari 2012

De winter is bijna voorbij hetgeen betekent dat bijna alle tweede klas leerlingen van het Veenlanden college het winterdeel maatschappelijke stage hebben gelopen. Wilgen knotten was voor hen het devies. De enkele klassen die nog morten zullen dit de komende paar weken alsnog gaan doen.

Recreatie midden Nederland
Onder leiding van vrijwilligers van recreatie midden Nederland gingen de tweede klas leerlingen de afgelopen maanden naar het Bosdijkgebied achter Vinkeveen om daar wilgen te knotten en Elzen te snoeien. De klassenmentor en enkele ouders begeleidden hen erheen en tijdens het snoeien zelf.
Eerst hadden de leerlingen een introductie snoeien en veiligheid en een uitvoerige uitleg over maatschappelijke stage ontvangen in de school.

Harde wind maar niet koud
Tijdens de snoeidag was het onder anderen Paul van Vlaanderen van RMN (recreatie midden Nederland) die de leerlingen uitleg gaf en de organisatie van het snoeien begeleidde.
Afgelopen dinsdag was klas A2a aan de beurt om te gaan snoeien. Aan de Gageldijk te Portengen arriveerden zij om half tien in de ochtend, kregen een korte uitleg en gingen vol goede moed aan de slag. Hard werken was het devies want met de harde westenwind moesten de leerlingen het vooral niet koud krijgen.
Vol goede moed werden de elzen aangevallen, per tweetal een stronk zoals Paul het noemde.

Onderuit
Na enige tijd vielen de eerste takken op de grond, soms wel acht meter lang. Het "Onderuit" was niet van de lucht. De leerlingen werden steeds enthousiaster. Na de eerste stronk vielen ze een nieuwe aan. Zo heeft deze klas bijna tweehonderd meter "kaal getrokken".
Tijdens de korte thee- en later de lunchpauze vertelde Paul iets over het gebied waar de leerlingen in werkten. Zo was iedereen verbaasd te horen dat Mijdrecht ooit aan zee heeft gelegen en dat de restanten (verhogingen in het landschap nog overal te zien zijn (Westerlandweg in Mijdrecht bijvoorbeeld).
Ook was een nieuwtje dat Spengen een verbastering is van Spanje. Vroeger werkten hier Spaanse arbeiders om de moerassen te bewerken maar ook Demmerik is een verbastering van Denemarken. De arbeiders die in Kamerik werkten kwamen uit het Franse Cambrai en zo had Paul nog mooie dingen te vertellen.

Kerkhof
De mooiste vraag echter was de volgende: "Wie ziet hier een kerkhof liggen". Niemand wist het antwoord maar Paul natuurlijk wel. In het weiland achter de Gageldijk ligt een houtbosje en dat is raar want de boeren hadden wel bosjes bij huis, de zogenaamde geriefhoutbosjes, die belangrijke leveranciers waren van kachelhout. Dit bosje echter bleek een miltvuurbosje te zijn. Een plaats waar de boer dode koeien (miltvuur is zeer besmettelijk) en andere dieren begroef. De mond van begeleiders en leerlingen viel van verbazing open.
Zo werd deze dag een leerzame dag met een nog belangrijker doel: "Iets betekenen voor de maatschappij" door middel van vrijwilligerswerk.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Klas 2 van VLC op maatschappelijke stage

De winter is bijna voorbij hetgeen betekent dat bijna alle tweede klas leerlingen van het Veenlanden college het winterdeel maatschappelijke stage hebben gelopen. Wilgen knotten was voor hen het devies. De enkele klassen die nog morten zullen dit de komende paar weken alsnog gaan doen. Recreatie midden NederlandOnder leiding … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: