001 - Escaperoom aglemeen

Gemeentehuis Aalsmeer bestaat 50 jaar


Geplaatst op: 16 februari 2012

Op 19 februari a.s. is het precies 50 jaar geleden dat het gemeentehuis van Aalsmeer officieel is geopend door de toenmalige burgemeester de heer G.G. Loggers. Wethouder Gertjan van der Hoeven: ‘Ik vind de architectuur van Berghoef prachtig. Het gemeentehuis is bovendien een fijne omgeving om te werken en te verblijven. Ik ben erg blij dat het oude gedeelte sinds juni 2008 op de gemeentelijke monumentenlijst staat.'

Expositie en rondleiding
Speciaal voor deze gelegenheid is een er een expositie over het gemeentehuis ingericht en is het mogelijk om op maandag 20 februari, woensdag 29 februari en maandag 5 maart van 11.00 uur tot 12.00 uur deel te nemen aan een rondleiding door het gemeentehuis. Iedereen die hieraan deel wil nemen kan zich aanmelden via e-mail communicatie@aalsmeer.nl of via telefoonnummer 0297 - 387 763.

Ontwerp van Berhoef
Het gemeentehuis is ontworpen door de professor ingenieur J.F. Berghoef en gebouwd door N.V. Nederlands Aanneming Maatschappij uit Den Haag. Door het gemeentebestuur is destijds aan de heer Berghoef gevraagd of hij een beschrijving wilde geven van het nieuwe raadhuis, zodat dit aan de genodigden meegegeven kon worden. Dit boekje bevat een bijna poëtische omschrijving van de bouw van het gemeentehuis. Een citaat uit dit boekje: ‘Van welke kant men ons dorp benadert allerwegen ziet men van verre de kroon van ons gemeentehuis; nu nog onwennig maar wellicht spoedig vertrouwd. Moge dit gebouw bijdragen tot verbondenheid en de eendracht, die de Aalsmeerse gemeenschap door de eeuwen heen in stand heeft gehouden en die bijdraagt tot haar bloei. Wanneer men via het traptorentje het dakterras boven de raadzaal betreedt dan overschouwt men in alle richtingen dit hart van Holland...'

Bijzonder opvallend was dat al in 1937 het eerste krediet voor de bouw van een nieuw gemeentehuis werd aangevraagd. In 1938 werd dit krediet goedgekeurd door Gedeputeerde Staten. Het duurde nog tot 28 juni 1960 voordat de eerste steen werd gelegd door Burgemeester Loggers. Op 19 februari 1962 was het dan zo ver en werd het nieuwe gemeentehuis officieel geopend. Ook de brug bij het Raadhuisplein, die momenteel gerenoveerd wordt, is eveneens in 1961 / 1962 gebouwd.

Kunstwerken
Door de Aalsmeerse inwoners en het bedrijfsleven is in 1961 en 1962 een aanzienlijk bedrag bij elkaar gebracht. Hieruit is een aantal kunstwerken voor het gemeentehuis betaald. Het voornaamste cadeau is het beeld van Flora dat gemaakt is door kunstenaar J. Roosenburg. Flora is iets later geplaatst en zal officieel op 16 mei 2013 ‘Sara' zien. Ook het wapen in de gevel, gemaakt door J.W. Radeckerk werd hieruit betaald.

Als u het hele openingsboekje van 1962 wilt lezen kan dit door het boekje te downloaden van de website: www.aalsmeer.nl/Wonen_Wijken_en_Verkeer/Monumenten. Ook kunt u een kopie van het boekje afhalen bij de receptie in het gemeentehuis.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Gemeentehuis Aalsmeer bestaat 50 jaar

Op 19 februari a.s. is het precies 50 jaar geleden dat het gemeentehuis van Aalsmeer officieel is geopend door de toenmalige burgemeester de heer G.G. Loggers. Wethouder Gertjan van der Hoeven: ‘Ik vind de architectuur van Berghoef prachtig. Het gemeentehuis is bovendien een fijne omgeving om te werken en te … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: