02 - Senior  sportief actief 2e week
Veilig en verantwoord varen in Aalsmeer

Veilig en verantwoord varen in Aalsmeer


Geplaatst op: 4 juli 2017

Met de zomervakantie in zicht is het heerlijk varen en recreëren op onze mooie Westeinderplassen. Helaas vinden regelmatig ongelukken op het water plaats, met name veroorzaakt door onverantwoord gedrag zoals te hard varen en met alcohol op varen. Ook op het water is het van belang dat mensen zich aan de regels houden en hun verantwoordelijkheid nemen.

Burgemeester Jeroen Nobel: “Recreëren op en rond onze mooie Westeinderplassen moet leuk, veilig en verantwoord zijn. Helaas krijgen wij vaak meldingen van te hard varen. In de doorgangen waar veel wordt gezwommen is dat levensgevaarlijk. Ook krijgen wij klachten over jongeren die zonder vaarbewijs varen en mensen die met een stevige slok achter het roer staan. Deze zomer gaan politie en gemeente extra surveilleren op het water, maar mensen hebben ook een eigen verantwoordelijkheid. Laten we ons, net als in het verkeer, aan de regels houden en rekening met elkaar houden, zodat we allemaal kunnen genieten van dit prachtige plassengebied.” 

Belangrijke regels op het water:

Houd je aan de toegestane snelheid:

  • Op de Grote Poel geldt een maximumsnelheid van 12 kilometer per uur (buiten 50 meter van de oever), in doorvaarten van 6 kilometer per uur. Op de ringvaart is de grens 9 kilometer per uur.
  • Om onveilige situaties te voorkomen is snelvaren alleen toegestaan op de snelvaarbaan voor speedboaten. Deze baan is open van 1 april tot 1 oktober. Voor gebruik van de baan heeft u een ontheffing nodig en gelden strenge regels. Zo bent u als de schipper verplicht een dodemanskoord te gebruiken en een zwemvest te dragen.  

Geldig vaarbewijs

Neem altijd een geldig vaarbewijs mee. Voor het varen met snelle motorboten en waterscooters geldt 18 jaar als minimumleeftijd. Jongeren tussen de 16 en 18 jaar mogen in een motorboot varen die niet harder dan 20 km per uur kan. Kinderen tussen de 12 en 15 jaar mogen alleen in een boot die niet harder dan 13 km per uur kan. Kinderen onder de 12 jaar mogen niet in een boot met een motor varen.

Geen alcohol

Drink geen alcohol als u achter het roer staat of wees zeer matig met alcohol.

Boetes

Op het overtreden van de regels staan forse sancties, bepaald door het Rijk :  

  • Snelheidsboetes kunnen oplopen tot € 650,-.
  • Op varen zonder vaarbewijs staat een boete van € 550,-(*).
  • Alcoholpromillage vanaf 0,51 promille leidt tot een dagvaarding.
  • Varen in een motorboot door iemand jonger dan 18 jaar is een boete van € 210,-.
  • Varen op plaatsen waar het verboden is levert een boete op van € 340,-.
Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Veilig en verantwoord varen in Aalsmeer

Met de zomervakantie in zicht is het heerlijk varen en recreëren op onze mooie Westeinderplassen. Helaas vinden regelmatig ongelukken op het water plaats, met name veroorzaakt door onverantwoord gedrag zoals te hard varen en met alcohol op varen. Ook op het water is het van belang dat mensen zich aan … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: