001 - Week van de ontmoeting

Veel gevels hebben te lijden van vorstschade


Geplaatst op: 10 februari 2012

De huidige vorstperiode veroorzaakt niet alleen schade aan veel wegen. Ook talloze gevels van woningen en gebouwen hebben zwaar te lijden van de vrieskou. Op plekken waar vocht in de stenen kan dringen, zorgt ijsvorming er voor dat gevels beschadigingen oplopen. Michel Hengeveld van HGT Geveltechniek voert dan ook een warm pleidooi voor preventief onderhoud aan gevels.

"Niet alleen vorst zorgt voor schade," vertelt Michel Hengeveld. "Ook bij normale weersomstandigheden hebben gevels het hard te verduren. Regen, wind en luchtverontreiniging werken in op de gevels. Afhankelijk van het soort stenen dat gebruikt wordt en de kwaliteit van het voegwerk, mag je er van uit gaan dat een gevel zo'n kleine dertig jaar mee gaat. Tegenwoordig is dat vaak minder, omdat bij de bouw niet altijd van de hoogste kwaliteit wordt uitgegaan. Dat heeft niet alleen tot gevolg dat de gevels vuil worden. De laatste jaren worden er steeds meer lichte stenen gebruikt, met als gevolg dat die gevels ook veel eerder vuil zijn. Maar wanneer er vocht binnendringt, ontstaat er ook schade. Ook is er soms sprake van aangroei van mossen en dergelijke. Bij de meeste huizen is baksteen gebruikt. Die stenen worden sneller vuil dan strengpers-stenen. Maar strengpers-stenen zijn op hun beurt weer gevoeliger voor waterschade. Die stenen hebben namelijk van binnen gaten waar de metselspecie in loopt. Via de voegen dringt het water dan in de steen. Zo'n harde steen kan dan kapotvriezen. Dat gevaar is bij bakstenen weer minder groot."

Zelf controleren
Michel Hengeveld legt uit dat je zelf kunt controleren wat de kwaliteit van je eigen voegwerk is. Hij adviseert om daarbij vooral te letten op die punten waar de horizontale en verticale voegen bij elkaar komen. "De aanzet van de stootvoeg en de lintvoeg is de zwakste plek in het voegwerk."

HGT Geveltechniek is sinds 1992 actief in de regio en is VCA gecertificeerd. Dat certificaat is een soort keurmerk dat garant staat voor kwaliteit en milieuverantwoord werken. Het onderhoud aan particuliere woningen beslaat ongeveer 25 procent van de orderportefeuille. Michel: "Het leeuwendeel van onze werkzaamheden wordt verricht voor woningbouwverenigingen."

"Bij HGT houden we ons bezig met reinigen en herstellen van gevels, en het repareren van voegen en metselwerk. Door middel van spouwmuurisolatie bieden we mensen de mogelijkheid flink te besparen op hun energierekening. Dat scheelt al gauw enkele honderden euro's per jaar."

Voor diverse gemeentes en de woningbouwverenigingen zorgt HGT-Geveltechniek voor het verwijderen van graffiti. Met een aantal scholen is daar zelfs een 24-uurs contract voor afgesloten. In geval van kwetsende opschriften worden die onmiddellijk verwijderd. Op die plekken waar men regelmatig last heeft van graffiti kan ook een speciale coating worden aangebracht.

HGT Geveltechniek BV
Communicatieweg 9-5
Mijdrecht
tel. 0297-254009

www.geveltechniek.nl

 

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: HGT Geveltechiek

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Veel gevels hebben te lijden van vorstschade

De huidige vorstperiode veroorzaakt niet alleen schade aan veel wegen. Ook talloze gevels van woningen en gebouwen hebben zwaar te lijden van de vrieskou. Op plekken waar vocht in de stenen kan dringen, zorgt ijsvorming er voor dat gevels beschadigingen oplopen. Michel Hengeveld van HGT Geveltechniek voert dan ook een … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: