02 - Senior  sportief actief 2e week
Klachten De Ronde Venen over onkruid, en nu?

Klachten De Ronde Venen over onkruid, en nu?


Geplaatst op: 28 augustus 2017

De gemeente krijgt de laatste weken veel vragen en opmerkingen over bestrijding van onkruid op verhardingen (straten, trottoirs) en het onderhoud van groen. ‘Kan er niet vaker gemaaid worden?’ en ‘Wanneer wordt er iets gedaan aan het vele onkruid in onze wijk?’ zijn vragen die langskomen. 
De snelle groei van het onkruid hoort bij de zomermaanden. Zeker als het warm en vochtig weer is kunnen straten en plantsoenen een aanblik geven dat er niets gebeurt. Zeker met de vele regen die de afgelopen weken is gevallen lijkt het dweilen met de kraan open. Een straat of plantsoen die net onkruidvrij is gemaakt, laat na een paar weken alweer veel groen zien.

Bestrijding onkruid
Tot voor kort werd onkruid in De Ronde Venen bestreden met chemische bestrijdingsmiddelen. Daar is de gemeente in 2015 mee gestopt. Sinds vorig jaar wordt onkruid bestreden door intensief te borstelen en te vegen. Tijdens het borstelen wordt de plant boven de grond weggeveegd, maar blijven de wortels gespaard. Het onkruid is daardoor in staat weer snel uit te groeien. Bij chemische bestrijding werden ook de wortels gedood, waardoor het onkruid minder snel groeide.

Onze ervaringen met het borstelen waren vorig jaar over het algemeen goed. Ook vanuit inwoners hebben we toen weinig opmerkingen of klachten ontvangen. De resultaten zijn vorig jaar overigens deels beïnvloed door de nawerking van de chemische bestrijdingsmiddelen en het weer.

Op dit moment vindt een proef plaats waarbij heet water wordt gebruikt. Hiermee worden zowel de plant als de wortels vernietigd, waardoor onkruid minder snel opnieuw de kop opsteekt.  Als de resultaten goed zijn, zal meer van heet water gebruik worden gemaakt om onkruid op straten en plantsoenen te bestrijden.

Koud voorjaar
In 2017 is iets later met onkruidbestrijding begonnen dan normaal. Reden daarvoor was het koude voorjaar waardoor de groei van onkruid later begon. Maar door de warme en vochtige zomer schiet het onkruid nu de grond uit. Helaas is vooruitwerken niet mogelijk.

Inhuur van extra capaciteit om het onkruid te lijf te gaan is op dit moment niet mogelijk omdat alle Nederlandse gemeenten hiermee kampen en er geen extra capaciteit meer beschikbaar is.

Oppervlakte gemeente
De Ronde Venen is met een oppervlakte van 117 km2 één van de grootste gemeenten in de provincie Utrecht. Gezien het oppervlakte kost het bestrijden van onkruid veel tijd en capaciteit. Het kost ongeveer twaalf weken om de hele gemeente van onkruid te ontdoen. Met de onkruidbestrijding is dit jaar in juni begonnen in Vinkeveen, daarna Baambrugge, Wilnis, Mijdrecht en Abcoude. Tussendoor is ook het buitengebied en de bedrijventerreinen gedaan. Deze eerste ronde is nu afgerond. Komende week start de tweede ronde. De globale planning daarvoor is als volgt:

Week 35 Vinkeveen

Week 36/37 Wilnis

Week 38/39 Molenland/ Proostdijland Zuid, Baambrugge en Buitengebeid

Week 40/41 Proosdijland Noord en Twistvliet

Week 42/43 Hofland Noord en Zuid

Week 44/45 Abcoude

Speelpleinen zijn de afgelopen weken onkruidvrij gemaakt.

Medewerking inwoners
Er zijn veel inwoners die meedenken en meewerken bij het verwijderen van onkruid. Door hun auto, bloempotten of andere obstakels te verwijderen van trottoirs. Dit wordt door de mensen die het werk uitvoeren zeer gewaardeerd en het komt de kwaliteit ten goede.

De gemeente borstelt niet overal
Niet alle openbare ruimte valt onder het beheer van de gemeente. Dat is niet altijd even duidelijk. Soms zijn stegen of achterpaden eigendom van inwoners of van woningcorporatie GroenWest. Het is dan de verantwoordelijkheid van de eigenaren die plekken onkruidvrij te maken en houden. 

Laatst bewerkt op: 28 augustus 2017 11:24

Bron: Gemeente De Ronde Venen

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Klachten De Ronde Venen over onkruid, en nu?

De gemeente krijgt de laatste weken veel vragen en opmerkingen over bestrijding van onkruid op verhardingen (straten, trottoirs) en het onderhoud van groen. ‘Kan er niet vaker gemaaid worden?’ en ‘Wanneer wordt er iets gedaan aan het vele onkruid in onze wijk?’ zijn vragen die langskomen. De snelle groei van het … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: