01 - Nooit Gedacht
Iedereen weer naar school? CDA stelt vragen over startkwalificaties

Iedereen weer naar school? CDA stelt vragen over startkwalificaties


Geplaatst op: 5 september 2017

Nu dat alle scholen weer zijn begonnen is het belangrijk dat alle jongeren ook een eerlijke kans hebben op de opleiding van hun keuze. Tenslotte heeft de overheid als regel dat iedereen in Nederland een zogeheten startkwalificatie moet halen: dat is een Havodiploma of een bewijs van afsluiting van MBO-niveau 2. Het is belangrijk dat alle jongeren die een VMBO diploma hebben schrijven zich inschrijven voor een vervolgopleiding, niet alleen omdat ze leerplichtig zijn maar om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Soms lukt dat niet helemaal vanzelf en daar kan de gemeente een goede rol spelen.

Namens het CDA De Ronde Venen, heeft Simone Borgstede bij het begin van het nieuwe schooljaar de volgende vragen aan het college gesteld:

  1. Heeft de gemeente al gecontroleerd of alle VMBO-geslaagden (van alle opleidingsvarianten) inderdaad voor dit schooljaar ingeschreven staan op een Mbo-opleiding.
  2. Wat is de uitkomst van dat onderzoek?
  3. a. Indien er niet gecontroleerd is, waarom dan niet? b. Wanneer gaat het gebeuren?
  4. Vindt de gemeente het belangrijk om vroegtijdig na te gaan of het (verplichte) vervolgtraject na een afgesloten VMBO-opleidingsvariant wel gevolgd wordt, omdat de politieke gedachte is dat zonder een "startkwalificatie" de risico's op latere problemen op de arbeidsmarkt sterk toenemen?
  5. Hoe verhoudt dit antwoord zich tot de antwoorden op vraag 3a en 3b?
  6. Heeft het college behoefte aan een amendement om dat onderzoek eventueel alsnog te laten uitvoeren, indien het nog niet is gedaan?
  7. Zo nee, waarom niet?
  8. Hoeveel leerlingen heeft de gemeente al geholpen, die moeilijkheden ondervonden bij toelating tot een relevante vervolgopleiding?
  9. Waaruit bestond die hulp en wat was het resultaat van de inzet van de gemeente?
  10. Welke maatregelen heeft de gemeente al genomen om leerlingen die zich niet hebben ingeschreven alsnog te begeleiden om te voldoen aan de wettelijke eis? 

Voor het CDA is het belangrijk dat alle jongeren een goede kans hebben op een baan, daarvoor is het vooral ook belangrijk dat jongeren verder leren.

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Iedereen weer naar school? CDA stelt vragen over startkwalificaties

Nu dat alle scholen weer zijn begonnen is het belangrijk dat alle jongeren ook een eerlijke kans hebben op de opleiding van hun keuze. Tenslotte heeft de overheid als regel dat iedereen in Nederland een zogeheten startkwalificatie moet halen: dat is een Havodiploma of een bewijs van afsluiting van MBO-niveau … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: