001 - Escaperoom aglemeen

Jeugdgroep IVN haalt 40 kilo afval uit Speelwoud Wilnis


Geplaatst op: 3 februari 2012

De bijeenkomsten van de IVN jeugdgroep De Veenmollen DRV hebben elke maand een ander thema. Deze maand was het onderwerp "afval en hergebruik".

De kinderen hadden al tijdens een eerdere activiteit ontdekt dat bodemdiertjes heel veel ‘afval' in de natuur opruimen. Helaas kunnen deze diertjes niet alles opruimen en zeker niet alle afvalprodukten van de mens!
Samen met de leiders onderzochten de kinderen welke producten niet afbreekbaar zijn , welke weer opnieuw gebruikt kunnen worden en welke gewoon verteren. Met behulp van een sorteerspel maakten de kinderen kennis met de verschillende soorten afval : blik, glas, papier, klein chemisch afval,tuin- en keukenafval. Dat sorteren is eigenlijk niet eens zo makkelijk. Denk bij voorbeeld aan een melkpak, je zou zeggen dat dit pak bij het karton/papier hoort, maar...de binnenkant is van plastic dus....?! Over plastic gesproken.....sommige plastic zakken zijn wel afbreekbaar. Zij zijn te herkennen aan het krakende geluid dat je hoort als je een zak verfrommelt.

Om te ervaren wat mensen zoal weggooien en wat het gevolg daarvan is, zijn we gewapend met lange knijpers, handschoenen en vuilniszakken, het park " 't Speelwoud" in Wilnis ingegaan. Dat was een schrik! De vuilniszakken werden al snel gevuld met blikken, 37 flessen, papier, vuurwerkresten, plasticzakken, veel sigarettenpeuken enz. enz. Bij elkaar had de groep 40 kg afval verzameld. Ook vonden de kinderen een totaal vernielde afvalbak!!


Eigenlijk waren we wel ontdaan. Het is immers niet nodig om al dat afval zo maar achter te laten. Het ziet er erg vies uit en het is slecht voor de natuur want al dat afval verteert immers niet.
De kinderen kwamen zelf met hele logische opmerkingen "als je volle flesjes meeneemt naar het park, kan je ze leeg toch ook mee terugnemen naar huis" . Of....'als je vuurwerk hebt afgeschoten, dan kan je, desnoods de volgende dag, toch met je vrienden de restanten in een vuilniszak doen' . Dat is toch allemaal niet zo veel werk.
Het is in feite een kwestie van verantwoording willen dragen.

Namens de Veenmollenkinderen doen wij daarom een oproep naar de mensen die gebruik maken van het park. Willen jullie proberen om het park weer schoon te houden. Neem a.u.b. het afval mee of gooi het in een afvalbal, dan kan iedereen genieten van een schoon park! De Veenmollenkinderen hebben de eerste start gezet.....en nu jullie!

Leiders van De Veenmollen De Ronde Venen

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Jeugdgroep IVN haalt 40 kilo afval uit Speelwoud Wilnis

De bijeenkomsten van de IVN jeugdgroep De Veenmollen DRV hebben elke maand een ander thema. Deze maand was het onderwerp "afval en hergebruik". De kinderen hadden al tijdens een eerdere activiteit ontdekt dat bodemdiertjes heel veel ‘afval' in de natuur opruimen. Helaas kunnen deze diertjes niet alles opruimen en zeker … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: